emg home

RSS

Zabrana plastičnih kesa u EU pravno sumnjiva

20. mart 2012. | 09:16

Izvor: Tanjug

Grad: Brisel

Zabrana plastičnih kesa i torbi za jednokratnu upotrebu u celoj Evropskoj uniji bi bila pravno sumnjiva, zaključila studija koju je naručila Evropska komisija.

Komesar EU za životnu sredinu Janez Potočnik prošle godine je počeo da razmatra zabranu jednokratnih plasničnih kesa kao jednu od mogućih mera za ograničenje njihove upotrebe jer kese i torbe, prema njemu, predstavljaju veliko ekološko opterećenje. Komisija stručnjaka došla je do zaključka da bi zabrana korišćenja jednokratinih kesa imala pozitivan uticaj na životnu sredinu, ali bi uvođenje zabrane bilo u suprotnosti s pravilima evropskog unutrašnjeg tržišta i s međunarodnim privrednim pravom, prenele su agencije.

Prema studiji, ni zabrana jednokratnih kesa u pojedinim državama EU ne bi bila u skladu sa evropskim pravom. U takvom slučaju bi došlo do nezakonitog poremećaja tržišta.

Stručnjaci su takodje upozorili da bi zabrana plastičnih kesa imala uticaj i na zaposlenost u EU. U Uniji jednokratne kese proizvodi oko 275 preduzeća, koja zapošljavaju 17.500 ljudi.

Potočnik je prošle godine pozivao da se nađe način da se ograniči korišćenje jednokratnih kesa. Osim zabrane, govorio je o eventualnom oporezivanju ili o podsticajima za češće korišćenje torbi koje su razgradive.

Autori studije su predložili da se zabrani davanje jednokratnih kesa i torbi besplatno. Cena kese bi, prema studiji, trebalo redovno da se povećava, da se potrošači ne bi navikli na njih.

Prosečan Evropljanin, prema podacima komisije, godišnje potroši oko 500 plastičnih kesa, koje posle toga u prirodi mogu da opstanu stotine godina. Većinu njih bude upotrebljena samo jednom.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Životna sredina

Ličnosti: Janez Potocnik

Institucije: EK, EU


Unesite tekst komentara:

<<

11. jun - 17. jun 2012.

>>
PON
11UTO
12SRE
13ČET
14PET
15SUB
16NED
17

Povezani naslovi

  • EK preporučila otvaranje pregovora s Crnom Gorom

    23. maj 2012. 08:05 |

  • Dan Evrope

    09. maj 2012. 09:05 |

  • Podržana akcija Sat za našu planetu

    01. april 2012. 10:04 |