emg home
RSS

Tema:   EK

EK preporučila otvaranje pregovora s Crnom Gorom

23. maj 2012. | broj komentara 0

Evropska komisija preporučila otvaranje pristupnih pregovora s Crnom Gorom u junu ove godine. 

Zabrana plastičnih kesa u EU pravno sumnjiva

20. mart 2012. | broj komentara 0

Zabrana plastičnih kesa i torbi za jednokratnu upotrebu u celoj Evropskoj uniji bi bila pravno sumnjiva, zaključila studija koju je naručila Evropska komisija.

EK povukla spot kritikovan kao ksenofobičan

7. mart 2012. | broj komentara 0

Evropska komisija povukla video-spot kojim se promoviše širenje Evropske unije, posle kritika da je njegov sadržaj ksenofobičan.

EP: Srbiji kandidatura i što pre pregovori o članstvu

1. mart 2012. | broj komentara 0

Evropski parlament poziva lidere EU da odobre Srbiji status kandidata za članstvo u EU i da što pre počnu pregovori o tome, s obzirom na to da je Srbija ispunila uslove koje su u decembru 2012. postavili vođe EU, navodi se u predlogu rezolucije koji je danas u Briselu usvojio

Zaključci Saveta ministara EU o kandidaturi Srbije

29. februar 2012. | broj komentara 0

Prevod zaključaka Saveta ministara s jučerašnjeg sastanka u Briselu na kom je preporučeno da Srbiji bude dodeljen status kandidata za članstvo u EU.

EU povlači 495 miliona evra iz Mađarske zbog deficita

22. februar 2012. | broj komentara 0

Evropska komisija saopštila da planira da iz Mađarske povuče 495 miliona evra iz evropskih razvojnih fondova pošto ta zemlja nije uspela da smanji svoj deficit.

EK kritikuje Bugarsku i Rumuniju zbog nedovoljnih reformi

8. februar 2012. | broj komentara 0

Evropska komisija kritikovala Rumuniju i Bugarsku zbog nesprovođenja efikasnih mera u reformi pravosuđa i u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, čime se umanjuju njihove šanse za brzi prijem u šengenski prostor.

EP poziva EU da odobri kandidaturu Srbije

11. januar 2012. | broj komentara 0

Evropski parlament poziva Evropski savet da u martu odobri Srbiji status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji pod pretpostavkom da srpske vlasti dotad ispune uslove utvrđene na zasedanju EU u decembru 2011, navodi se u predlogu rezolucije EP o kom će sutra u Briselu raspravljati

Mađarska zatražila pomoć MMF-a i Evropske komisije

21. novembar 2011. | broj komentara 0

Mađarska od Međunarodnog monetarnog fonda iz predostrožnosti zatražila finansijsku pomoć, a isti zahtev upućen je i Evropskoj komisiji.

EU očekuje brz nastavak dijaloga Beograd-Priština

28. oktobar 2011. | broj komentara 0

Evropska unija očekuje brz nastavaj dijaloga Beograd-Priština, u stalnoj je vezi s obe strane, a razgovori o tome su i dalje konstruktivni, izjavila danas predstavnica Evropske komisije za medije. "Obe strane su stavile do znanja da žele da se ponovo uključe u dijalog",

EK: Unaprediti kontrolu administrativne linije

17. oktobar 2011. | broj komentara 0

Nedovoljno efikasna kontrola administrativne linije s Kosovom, mali broj presuda u vezi sa organizovanim kriminalom i nedovoljni kapaciteti za sprovođenje složenih, pre svega finansijskih istraga, neki su od nedostataka koje bi Srbija treblao da otkloni, proističe iz ovogodišnjeg

Tadić: Opasna svaka jednostrana akcija na severu Kosova

14. oktobar 2011. | broj komentara 0

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je danas da bi svaka jednostrana akcija na severu Kosova podrazumevala upotrebu sile i nepoštovanje dogovorenog i bila opasna i kontraproduktivna.

Dežer: EK ne traži priznanje Kosova

13. oktobar 2011. | broj komentara 0

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Vensan Dežer rekao je danas da Evropska komisija ne traži od Srbije da prizna nezavisnost Kosova, ali da želi normalizaciju odnosa i nastavak dijaloga Beograda i Prištine.

Galuči: EU od Beograda traži predaju severa

13. oktobar 2011. | broj komentara 0

Bivši administrator Ujedinjenih nacija za region Kosovske Mitrovice Džerald Galuči ocenio da je Evropska komisija povezivanjem pitanja severa Kosova i početka pregovora o članstvu sa Srbijom zapravo zatražila predaju severa kosovskim vlastima.

Ivanović: Potreban pritisak na Prištinu

13. oktobar 2011. | broj komentara 0

Državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo Oliver Ivanović izjavio jutros da je nastavak dijaloga Beograda i Prištine izvestan ako Evropska komisija ubedi ambasadora SAD u Prištini da bude deo zajedničkog pritiska na prištinske vlasti.

File u petak u Beogradu predstavlja mišljenje EK

13. oktobar 2011. | broj komentara 0

Komesar EU za širenje Štefan File posetiće u petak Beograd gde će srpskim političkim  liderima predstaviti mišljenje Evropske komisije o zahtevu Srbije za sticanje statusa kandidata za ulazak u Uniju

EK preporučila kandidaturu za Srbiju

12. oktobar 2011. | broj komentara 0

Evropska komisija preporučila danas da Srbija dobije status kandidata za prijem u Evropsku uniju, uz razumevanje da će dijalog Beograd-Priština biti obnovljen i da će u dobroj veri biti sprovedeni dogovori.

EK: Kosovo zabeležilo neki napredak, ostaju mnogi izazovi

12. oktobar 2011. | broj komentara 0

Kosovo je napredovalo u ispunjavanju političkih kriterijuma i usklađuje svoje zakone sa evropskim standardima, ali za njihovu primenu i dalje ostaju izazovi, dok na ekonomskom planu napretka nema, ocenila je Evropska komisija u izveštaju o napretku Kosova u evropskim integracijama.

EK: Zakon o restituciji u skladu s propisima EU

11. oktobar 2011. | broj komentara 0

Evropska komisija Vladi Mađarske stavila do znanja da pozitivno gleda na srpski Zakon o restituciji, budući da je taj zakon u skladu s pravnom tekovinom EU i ne odobrava nikakvu kolektivnu krivicu Mađara u Drugom svetskom ratu na području Vojvodine, izjavio neimenovani zvaničnik

Srbiji status kandidata?

7. oktobar 2011. | broj komentara 0

Od Austrije zatraženo širenje EU na Zapadni Balkan, bečki Prese piše da će Evropska komisija iduće nedelje predložiti da Srbija dobije status kandidata.

Milica Delević: Još se formilišu preporuke EK

28. septembar 2011. | broj komentara 0

Direktorka Kancelarije za evropske integracije Milica Delević izjavila je danas da još traje formilisanje preporuka Evropske komisije o sticanju kandidature Srbije za članstvo u Evropskoj uniji i da je važno da se nastave reformski procesi u Srbiji i dijalog Beograda i Prištine.

File: Srbija postigla značajne rezultate

18. septembar - 19. septembar 2011 | broj komentara 2

Evropski komesar za proširenje Štefan File izjavio je danas u Briselu da je Srbija postigla značajne rezultate u procesu evropske integracije.

Žbogar: Priznanje Kosova neće biti uslov za članstvo u EU

22. jun 2011. | broj komentara 0

Ne vidim da bi Evropska komisija mogla priznanje Kosova da postavi kao tvrdi uslov koji bi Srbiju sprečio na putu ka članstvu u Evropskoj uniji, rekao je danas ministar inostranih poslova Slovenije Samuel Žbogar.

Mirel: Nema novih zahteva na putu ka EU

10. jun 2011. | broj komentara 0

Neće biti novih uslova za kandidaturu Srbije za u EU, a mišljenje će biti zasnovano na tome koliko Srbija postupa po Sporazumu iz Kopenhagena i na bazi onog što je vezano za sporazum o stabilizaciji i pridruženju, a što podrazumeva i saradnju sa susedima, rekao je danas

Tadić: Nije nam obećan datum početka pregovora

8. jun 2011. | broj komentara 1

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio da Srbiji nije obećano da će dobiti datum početka pregovora za članstvo u EU, ali da će Srbija učiniti sve što je potrebno da se to desi.

Analize

Predizborna ekonomija

Kupovina poverenja

Broj 617-618

29. mart 2012.