emg home

RSS

Dežer: EK ne traži priznanje Kosova

13. oktobar 2011. | 14:05

Izvor: Beta

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Vensan Dežer rekao je danas da Evropska komisija ne traži od Srbije da prizna nezavisnost Kosova, ali da želi normalizaciju odnosa i nastavak dijaloga Beograda i Prištine.

"EK nema zahtev da bilo koja strana prizna nezavisnost one druge strane. Želimo normalizaciju odnosa na Kosovu kako bi se životni standard stanovništva i trgovina pokrenuli, da bi se rešili problemi ljudi koji žive na toj teritoriji", rekao je Dežer na sednici Odbora za evropske integracije, gde je predstavio mišljenje EK o zahtevu Srbije za članstvo u EU.

Dežer je rekao da je u mišljenju jasno izneto da je EK predložila da se Srbiji odobri status kandidata za prijem u Evropsku uniju pod pretpostavkom da će Srbija obnoviti dijalog s Prištinom. "Za sada datum dijaloga nije utvrđen, ja se nadam da će to biti urađeno vrlo brzo", kazao je Dežer i dodao da je ubeđen da će datum dijaloga biti utvrdjen pre 9. decembra, kad Savet ministara odlučuje o statusu, i da ne vidi prepreke da Srbija nađe svoj put na tom procesu.

On je to rekao odgovarajući na pitanje poslanika Liberalno-demoktratske partije Ivana Andrića da li bi Savet ministara, kad bi sutra odlučivao, dao Srbiji status kandidata.

Dežer je rekao da je neophodno naći prava rešenja za katastar i matične knjige, navodeći da su dve strane aktivno radile na tom pitanjima i da se traži prihvatljiv okvir za obe strane koji ne prejudicira status. "Ako biste postavili pitanje statusa, mislim da bismo 100 godina razgovarali o istim temema i ne bismo se pomerili nijedan inč, ni problem na terenu ne bi bio rešen i bili bismo u blokadi", rekao je Dežer.

Dežer je ponovio da uslovi koje je EK postavila Srbiji za početak pristupnih pregovora sa EU nisu novi, da su statusno neutralni i ostvarivi i naveo da ne vidi suštinu ocene da su to ucene novim uslovima.

On je rekao da se sve može postići uz angažovanje Beograda i Prištine i uz pomoć EU.

Odgovarajući na pitanje poslanice Srpske radikalne stranke Nataše Jovanović o tome kakvo rešenje predviđa EK za predstavljanje Kosova na međunarodnim skupovima, Dežer je rekao da EK ne želi da propisuje i nameće rešenja, već da bi, eventualno, mogla da predloži zajedničko rešenje za dve strane.

Nataša Jovanović je upitala i šta bi se desilo sa Ugovorom o slobodnoj trgovini koji Srbija ima s Rusijom kad bi Srbija ušla u EU, Dežer je rekao da svi trgovinski sporazumi zemalja u EU moraju biti međusobno usklađeni do momenta priključenja uniji.

Poslanica Demokratske stranke Jelena Trivan je rekla da je izveštaj EK veliki podsticaj reformskim snagama u Srbiji i građanima jer je, kako je navela, na najbolji način ocenjeno ono što je urađeno.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Unesite tekst komentara:

<<

19. decembar - 25. decembar 2011.

>>
PON
19UTO
20SRE
21ČET
22PET
23SUB
24NED
25

Povezani naslovi