emg home

RSS

Galuči: EU od Beograda traži predaju severa

13. oktobar 2011. | 11:16

Izvor: Beta

Grad: Priština

Bivši administrator Ujedinjenih nacija za region Kosovske Mitrovice Džerald Galuči ocenio da je Evropska
komisija povezivanjem pitanja severa Kosova i početka pregovora o članstvu sa Srbijom zapravo zatražila predaju severa kosovskim vlastima.

Galuči je u autorskom tekstu za portal Transkonfliktocenio da time Brisel od srpskih vlasti zapravo traži da se uklone barikade na severu Kosova i da se sprovede ono što Priština traži, a to je uspostavljanje kosovske carine i sudskih vlasti, čemu se lokalni Srbi oštro suprotstavljaju.

"EU navodi da će pratiti kako Beograd i Priština pristupaju dijalogu, ali nema nikakvih pokazatelja da će pet najuticajnijih zemalja Zapada i njihovi predstavnici na Kosovu, Euleks i Kfor, raditi u statusno neutralnom kontekstu ili pokušati da privole Prištinu na neko kompromisno rešenje", ocenio je on.

Prema njegovim rečima, SAD, Velika Britanija, Nemačka, Francuska, Italija očekuju od vlasti Srbije da nađu način da odustanu od svog stava da neće predati Prištini sever Kosova. "Ali, suštinski problem s tim scenarijem je što Tadić ne može da odustane od severa Kosova. Tadiću nedostaje političkih sredstava i  podrške da bi ispunio ono što EU želi, a Srbi na severu Kosova nisu spremni da odustanu. Zato je možda odluka EK bio samo način da EU kaže: 'Zaista ne želimo nove članice'", naveo je Galuči.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Unesite tekst komentara:

<<

26. decembar - 01. januar 2012.

>>
PON
26UTO
27SRE
28ČET
29PET
30SUB
31NED
01

Povezani naslovi