emg home

RSS

Privrednici: Preporuka EK dobra za budućnost Srbije

13. oktobar 2011. | 11:24 11:28

Izvor: Beta

Privrednici saglasni u oceni da će preporuka EK da Srbija dobije status kandidata za EU činiti dobro srpskoj privredi i građanima.

Američka privredna komora u Srbiji ocenila danas da je preporuka EK izuzetno pozitivan signal za evropsku budućnost zemlje. "Za AmCham, kao poslovno udruženje koje okuplja najveće investitore, ta tema je posebno značajna jer su evropske perspektive Srbije ključan faktor u privlačenju direktnih stranih investicija", rekao je predsednik te komore Miloš Đurković.

Privredna komora, prema njegovim rečima, čvrsto veruje da su evropske integracije velika šansu za Srbiju na polju modernizacije važećih propisa i uvođenja svetski priznatih poslovnih standarda, ali i garant dugoročne posvećenosti zemlje unapređenju poslovnog okruženja. "Naravno, ispunjenjem uslova u pretpristupnoj fazi, Srbija postaje deo šireg regionalnog tržišta koje funkcioniše po sličnim pravilima, a to povećava šanse za nove investicije", rekao je Đurković.

Vlasnik kompanije ITM Toplica Spasojević je ocenio da preporuka Evropske komisije i pozitivna vest i naglasio da će status kandidata olakšati pristup novčanim tokovima, ali da će zahtevati bolju organizaciju, više rada i promenu načina razmišljanja. "To je za ekonomiju, građane i privredu Srbije najbolja opcija, iako mi druge opcije nismo mnogo ni istraživali", kazao je on. Spasojević je ocenio da će mnoga radna mesta biti izgubljena, ali je istakao i da će biti otvorena nova.

Predsednik MK grupe Miodrag Kostić ocenio je da će status kandidata u EU biti velika korist za privredu Srbije i doneće stabilnost privrede, tržište od 500 miliona ljudi i stabilnu valutu. “Status kandidata u EU omogućiće privredi Srbije i priliv stručnh kadrova iz EU i slobodnu fluktuaciju naše radne snage u zemlje EU", rekao je on. Prema recima Kostića, ulazak u EU će dovesti i do daljeg rasta stranih investicija, ali će veće tržište svakako predstavljati i dodatni podsticaj za izvoznike.

On je istakao da bi povećanje izvoza pozitivno uticalo na položaj svih direktnih i indirektnih učesnika u poljoprivrednoj proizvodnji. "Verujem da Srbija može da očekuje rast životnog standarda tek ako dođe do povećanja izvoza. Izlazak domaćih kompanija na EU tržište će dovesti do toga da će samo konkurentni proizvodi moći da opstanu na međunarodnom tržištu", rekao je Kostić.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Poslovna klima, Evro-integracije

Ličnosti: Toplica Spasojević, Miodrag Kostić, Miloš Đurković

Institucije: Američka privredna komora u Srbiji

Kompanije: MK grupa, ITM


Unesite tekst komentara:

14. oktobar 2011. 15:20:30

| pitanje

0

Srbija vec ima bescarinski izvoz u zemlje koje zajedno broje skoro milojardu ljudi. Sta ce se desiti sa poslovnim ugovorima preduzeca koja danas prave veliki deo BDP-a kada Srbija bude morala da uvede carine prema tim zemljama?

<<

26. decembar - 01. januar 2012.

>>
PON
26UTO
27SRE
28ČET
29PET
30SUB
31NED
01

Povezani naslovi