emg home
RSS

Privrednici: Potreban veći agrarni budžet

04. oktobar 2011. | 18:37

Izvor: Beta

Predstavnici poljoprivredinih kompanija ocenili da je stanje srpskog agrara teško zbog čega su neophodni povećanje agrarnog budžeta na najmanje pet odsto budžeta Srbije i povećanje subvencija.

Predsednik MK grupe Miodrag Kostić kazao je na Ekonomskom samitu Srbije da bi agrarni budžet trebalo povećati za 300 miliona evra, odnosno sa sadašnjih 2,8 na najmanje pet odsto budžeta Srbije. "Osim energetike, nijedna druga grana privrede ne može da da tako dobre rezultate u tako kratkom roku kao što to može poljoprivreda", kazao je on.

Kostić je dodao da Srbija ima više obradive zemlje nego što je potrebno za proizvodnju hrane za potrebe njenih gradjana, dobru klimu i tradiciju bavljenja poljoprivredom i dobru poziciju i povezanost s tržistem EU, ali je neopohodno, kako je dodao, povećati obim proizvodnje uz korišćenje najnovijih tehnologija.

On je kazao da je poljoprivreda u Srbiji na prvom mestu jedino u predizbornim kampanjama, kad cene proizvoda porastu ili dodje do nestašica. "Van toga niko se ne bavi poljoprivredom", kazao je on.

Predsednik Victoria Group Zoran Mitrović je ocenio da su subvencije poljoprivredi nedovoljne, a da zemlje u okruženju poljoprivrednicima daju 300 od 600 evra pomoći po hektaru. On je kazao da bi država trebalo da uvede subvencije za investiranje u navodnjavanje i pomoć prerađivačkoj industriji, posebno u voćarstvu i preradi mesa.

Generalni direktor Danube Foods Group Slobodan Petrović ocenio je da je stanje u poljoprivredi Srbije tragično. On je dodao da je ispošćenost poljoprivrednog zemljšta velika jer se ne obradjuje, loša je starosna struktura poljprivrednika koji su uglavnom u poznom životnom dobu, a produktivnost je niska.

Potpredsednica Delta holdinga Jelena Krstović kazala je da je za poboljšanje stanja u srpskom agraru važno što pre završiti ukrupnjavanja poseda u Srbiji i povećati proizvodnju voća i povrća.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Unesite tekst komentara:

<<

17. oktobar - 23. oktobar 2011.

>>