emg home

RSS

Tadić: Omogućiti nesmetano kretanje Kforu i Euleksu

24. oktobar 2011. | 09:46 14:42

Izvor: Beta, Emg.rs

Predsednik Srbije Boris Tadić rekao predstavnicima kosovskih Srba da je potrebno u najkraćem roku omogućiti normalno snabdevanje Kfora i njegovo nesmetano kretanje i nesmetano kretanje Euleksa po severu Kosova, uz uslov da ne prevozi pripadnike prištinskih institucija, saopštio Tadićev kabinet sinoć.

"Tadić je predstavnicima Srba sa severa predočio da takav stav proizlazi iz Vojno-tehničkog sporazuma u Kumanovu, rezolucije 1244 i Plana od šest tačaka", navodi se u saopštenju.

Tadić je još jednom ponovio da je u okviru dijaloga Beograda i Prištine dogovoren izgled carinskog pečata, a nije bilo reči o režimu funkcionisanja prelaza Jarinje i Brnjak, dodaje se u saopštenju.

Tadić i lideri Srba sa severa Kosova istakli su da je jedini način odbrane interesa Srba da se izbegavaju nasilje i ekstremizam svake vrste. "Predsednik Srbije im je rekao da moraju da utiču na to da situacija bude mirna i da građani ne nasedaju na provokacije i da je tražio od Kfora i Euleksa da ne primenjuju jednostrane akcije", navodi se u saopštenju.

Tadić je rekao liderima Srba sa Kosova da građani imaju puno pravo da na miran način brane svoje legitimne interese, ali da treba da deluju u pravcu mogućih i održivih rešenja jer samo ona jesu na dobrobit Srba.

Sastanku su prisustvovali predsednici opština Kosovska Mitrovica, Leposavić, Zubin Potok i Zvečan Krstimir Pantić, Branko Ninić, Slaviša Ristić i Dragiša Milović, načelnik Kosovsko-mitrovičkog okruga Radenko Nedeljković, predsednici četiri skupštine opštine, šef beogradskog pregovaračkog tima u dijalogu s Prištinom Borislav Stefanović i ministar za Kosovo Goran Bogdanović.

Sastanak je trajao više od četiri i po sata.

 

Ristić: Barikade ostaju

Predsednik opštine Zubin Potok Slaviša Ristić izjavio je posle sastanka da se Tadić i predstavnici kosovskih Srba nisu dogovorili o uklanjanju barikada i omogućavanju nesmetanog prolaska Euleksa i Kfora na severu Kosova. Nije postignut suštinski pomak i nismo se mnogo približili rešenju u smislu otklanjanja barikada, rekao je on.

"Tadić je institirao na nastavku razgovora s Kforom i Euleksom i da se omogući sloboda kretanja Kforu i Euleksu uz uslov da Euleks ne prevozi carinike. Mi smo insistirali na tome da uslov ne bude samo da ne prevoze kosovske carinike jer oni nisu prevoznici kosovskih carinika, mi smo insistirali na tome da uslov prema Euleksu bude prestanak svih aktivnosti koje znače kosovske carine i svih ostalih kosovskih institucija", rekao je Ristić novinarima.

"Ljudi će ostati na barikadadama i neće dozvoljavati prolaz Euleksu i Kforu dok se stanje stvari ne vrati kako je bilo. O Tadićevom zahtevu da se omogući sloboda kretanja Euleksu ćemo razgovarati, ali bez jasnih garancija da Euleks neće instalirati kosovske carinike i sprovoditi Ahtisarijev plan mislim da nećemo lako doći do rešenja za slobodu kretanja za Euleks”, rekao je Ristić.

 

Šutanovac: Srbi na Kosovu treba da poslušaju Tadića

Ministar odbrane Srbije Dragan Šutanovac izjavio je danas da bi Srbi sa Kosova trebalo da poslušaju predsednika Republike Borisa Tadića.

Šutanovac je novinarima u Valjevu kazao da shvata tešku situaciju Srba na Kosovu, ali da smatra kako Srbi treba da poslušaju predsednika Borisa Tadića i prihvate njegovu poruku sa sinoćnjeg sastanka sa predsednicima opština sa severa Kosova.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Unesite tekst komentara:

<<

30. april - 06. maj 2012.

>>
PON
30
UTO
01SRE
02ČET
03
PET
04SUB
05NED
06

Povezani naslovi