emg home

RSS

Slavica Đukić-Dejanović: Parlamentarni izbori na Kosovu minimum

31. mart 2012. | 09:24 20:18

Izvor: Emg.rs, Beta, B92

Predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić-Dejanović izjavila danas da je organizovanje parlamentarnih izbora na Kosovu minimum da se čuje glas Srba koji tamo žive.

"Vlada pregovora sa UNMIK-om o tome da li će i koji izbori biti organizovani na Kosovu. Još nemamo definitivne odgovore, posebno ne u vezi s parlamentarnim izborima", rekla je Slavica Đukić-Dejanović novinarima u Skupštini Vojvodine. Ona je navela da Vladu na tu vrstu dogovora obavezuje i rezolucija 1244 UN i da bi u konsultacijama sa UNMIK-om trebalo doneti procenu, ali da još ništa konkretno nije dogovoreno.

"Mislim da su parlamentarni izbori neki minimum koji bismo morali kao država da imamo, da se čuje glas Srba tamo gde su", rekla je ona i dodala da bi, ako ima nekih problema i ako se proceni da postoji rizik održanja lokalnih izbora, parlamentarni izbori bili minimum. 
 

Bogdanović: Najverovatnije bez lokalnih izbora na Kosovu
Ministar za Kosovo Goran Bogdanović izjavio je večeras da lokalni izbori na Kosovu najverovatnije neće biti organizovani. "Ne želimo da kršimo rezoluciju 1244 i najverovatnije nećemo organizovati lokalne izbore na Kosovu", rekao je Bogdanović za B92. Bogdanović je naveo da je interes države da se na Kosovu održe lokalni i parlamentarni izbori, ali je dodao da bi postojale velike napetosti, pre svega u održavanju lokalnih izbora.

Ministar je istakao da za održavanje parlamentarnih i eventualno predsedničkih izbora država ima razumevanje medjunarodne zajednice i Prištine. "Ne možemo mi bez pomoći međunarodne zajednice organizovati bilo
koje izbore na Kosovu”, dodao je Bogdanović.

Nekoliko državnih funkcionera ranije je navelo da će kontinuitet lokalnih vlasti u opštinama na severu Kosova Beograd obezbediti privremenim upravama, odnosno postavljanjem funkcionera, koje će imenovati nova vlada.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Kosovo, Izbori

Lokacija: Kosovo

Ličnosti: Slavica Đukić-Dejanović, Goran Bogdanović

Institucije: UNMIK, Euleks


Unesite tekst komentara:

<<

11. jun - 17. jun 2012.

>>
PON
11
UTO
12SRE
13ČET
14PET
15SUB
16NED
17

Povezani naslovi