emg home

RSS

EK kritikuje Bugarsku i Rumuniju zbog nedovoljnih reformi

08. februar 2012. | 13:50

Izvor: Beta

Grad: Brisel

Evropska komisija kritikovala Rumuniju i Bugarsku zbog nesprovođenja efikasnih mera u reformi pravosuđa i u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, čime se umanjuju njihove šanse za brzi prijem u šengenski prostor.

U dva izveštaja objavljena danas, Evropska komisija je navela da dve zemlje još ne ispunjavaju očekivanja, pet godina pošto su se pridružili Uniji.

Holandija je jedan od najvećih protivnika prijema Rumunije i Bugarske u šengensku zonu, u okviru koje se putuje bez granica, uz argument da će ta zona koja obuhvata 25 zemalja biti njihovim prijemom otvorena za priliv organizovanog kriminala i korupcije. Holandija traži da dve zemlje pokažu da su ostvarile konkretan napredak u borbi protiv korupcije i da mogu da obezbede kontrolu granica s trećim zemljama.

U izveštaju za Bugarsku se navodi da nije zabeležen nikakav konkretan napredak po pitanju sistema kontrole prijavljivanja imovine funkcionera. Komisija poziva bugarske vlasti da sprovode profesionalne i nepristrasne istrage o navodima o korupciji na visokom nivou i takođe preporučuje da se preduzmu dodatne mere da se spreči i bori protiv korupcije, posebno na granicama i u lokalnim administracijama.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Reforme, Borba protiv korupcije

Lokacija: Bugarska, Rumunija

Institucije: EK, EU


Unesite tekst komentara:

<<

26. mart - 01. april 2012.

>>
PON
26UTO
27SRE
28ČET
29PET
30SUB
31NED
01