emg home

RSS

EK povukla spot kritikovan kao ksenofobičan

07. mart 2012. | 13:41

Izvor: Beta

Grad: Brisel

Evropska komisija povukla video-spot kojim se promoviše širenje Evropske unije, posle kritika da je njegov sadržaj ksenofobičan.

U spotu "Rastemo zajedno", privlačna žena, koja predstavlja mirnu Evropu, stoji u napuštenoj hali, u koju potom ulaze tri preteći raspoložena borca, istočnjački majstor borilačkih veština, čovek s turbanom koji vitla sabljom i crnac koji deluje kao majstor uličnih borbi. Tad Evropa, odevena u žuto, duboko udahne i umnožava se u krug oko tri muškarca. Spot navodi na zaključak da njena smirenost smanjuje agresivnost okoline. Potom svi sede, Evropa na obodu, a tri napadača unutar kruga. Potom tri muškarca nestaju, a žene, njih 12, postaju zvezde sa zastave EU.

Spot se završava porukom "Što nas je više, jači smo", čime se aludira na činjenicu da će EU ove godine dobiti 28. članicu, Hrvatsku, i da će u Uniju ući još nekoliko država.

Spot, čije je snimanje koštalo 127.000 evra, bio je namenjen publici starosti od 16 do 24 godine i trebalo je da prikaže širenje EU u pozitivnom svetlu, objavljeno je na sajtu Euobserver.com.

Međutim, Evropska komisija dobila je više pritužbi zbog ksenofobične poruke spota, a za nekoliko dana koliko se spot prikazivao komentarisano je i da tri muškaraca predstavljaju Kinu, Brazi i Indiju, geopolitičke rivale EU.

Komisija tvrdi da su likovi odabrani kako bi predstavljali borilačke veštine kung fu, kapuera i kalaripajatu. "Počelo je demonstracijom njihovih veština, a završilo se time da svi likovi poštuju jedni druge i sede u položaju mira i
harmonije. Spot ni u kom slučaju nije napravljen kao rasistički i žalimo što je tako shvaćen", navodi Komisija.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Evro-integracije, Razno, Društvo

Institucije: EK, EU


Unesite tekst komentara:

<<

11. jun - 17. jun 2012.

>>
PON
11UTO
12SRE
13ČET
14PET
15SUB
16NED
17

Povezani naslovi