emg home
RSS

Srbiji status kandidata?

07. oktobar 2011. | 09:37 11:07

Izvor: Tanjug, Beta

Od Austrije zatraženo širenje EU na Zapadni Balkan, bečki Prese piše da će Evropska komisija iduće nedelje predložiti da Srbija dobije status kandidata.

Konkretni pregovori o ulasku u EU, zbog nerešenih razlika na Kosovu, međutim, neće početi, dodaje list, ističući da će na drugoj strani početi pregovori s Crnom Gorom.

Te informacije, kako tvrdi Prese, dolaze iz krugova Saveta EU i Evropskog parlamenta i dodaje da će Evropska komisija predlog najverovatnije predstaviti u sredu. Potom će u Savetu odlučivati zemlje-članice, najverovatnije u decembru.

LIst ocenjuje da su šanse za Beograd dobre pošto neće početi konkretni pregovori o prijemu, podsećajući da su napetosti na Kosovu skoro ugrozile približavanje Srbije EU. Pored nerešenog problema Kosova, kako tvrdi list, u Briselu se ukazuje na to da je Srbija preduzela brojne reforme pre svega u oblasti pravosuđa i borbi protiv korupcije, koje omogućavaju približavanje zemlje EU. Međutim, odlučujući faktori za predloženi status kandidata bili su hapšenje Ratka Mladića i Gorana Hadžića i njihovo izručenje Haškom tribunalu.

U slučaju Crne Gore se stanje nedavno jasno poboljšalo. Napredak u reformama čini mogućim početak pregovora, tvrde u Briselu. Otvoren je, međutim, proces u slučaju Makedonije, gde je ostao nerešen spor s Grčkom oko imena koji je sprečava u približavanju EU.

   

Datum pregovora značajniji od statusa kandidata

Dobijanje statusa kandidata bez datuma za početak pregovora ne bi imalo veliki praktičan značaj za
Srbiju, ali bi predstavljalo priznanje za sprovedene reforme i znak dobre volje u EU za približavanje Srbije, ocenili su stručnjaci za EurAktiv.

"Davanje nekoj zemlji statusa kandidata je politički čin, znak dobre volje. Odluka da se počne s pregovorima ima veću težinu zato što se tad ide na prilagođavanje pravnog, ekonomskog i svakog drugog sistema zajedničkom pravu EU", navodi istraživač Nemačkog instituta za međunarodne odnose i bezbednost Dušan Reljić.

Tanja Miščević, državna sekretarka u Ministarstvu za odbranu i potpredsednica Evropskog pokreta u Srbiji, kaže da je važno što se statusom kandidata prelazi na viši nivo u odnosima sa EU, odnosno korak dalje u procesu evropske integracije. “To je još jedan korak, potvrda svim procesima reformi koje su do sada ostvarene u Srbiji. "Naravno, status kandidata bez dobijanja datuma za otvaranje pregovora daje manje energije za nastavak procesa integracija, ili za njegovo ubrzanje", kazala je ona.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Unesite tekst komentara:

<<

10. oktobar - 16. oktobar 2011.

>>

Povezani naslovi