emg home
RSS

Francuska protiv dodatnih uslova za Srbiju

07. oktobar 2011. | 11:53

Izvor: Beta

Francuski ministar za evropske poslove Žan Leoneti izjavio je danas u Beogradu da njegova zemlja
želi ulazak Srbije u Evropsku uniju i da ne želi da joj budu postavljani dodatni uslovi za dobijanje statusa kandidata.

 Leoneti je novinarima u Vladi Srbije rekao da između Francuske i Nemačke još postoje određene razlike u nijansama po tom pitanju i da će se Francuska potruditi da se u narednom periodu ostvari konsenzus kako Nemačka pred Srbiju ne bi postavljala nemoguće uslove.

Leoneti nije želeo da precizira o kakvim je razlikama reč, ali je rekao da se radi o nijansama i da su to dve važne države u EU, zbog čega je potrebno da one imaju saglasnost.

"Francuska pozdravlja napredak Srbije u borbi protiv organizovanog kriminala, protiv korupcije i u oblasti saradnje s Haškim tribunalom. Napori moraju da se nastave kako bi se ispunili uslovi na putu ka EU, ali bitno je da zajednička volja postoji", rekao je Leoneti.

Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić je rekao da je sagovornika informisao da Srbija shvata da postoje uslovi koji treba da se ispune na putu ka EU, ali da takođe ne može da prihvati uslove koji ranije
nisu bili dogovoreni i koji nisu važili za ostale zemlje.

Đelić je kazao da Srbija od Francuske, koja ima značajnu ulogu u EU, očekuje pomoć u procesu dobijanja kandidature i, u perspektivi, datuma za početak pregovora.

On je rekao da očekuje da do kraja godine bude ratifikovan Sporazum o strateškom partnerstvu Srbije i Francuske, kako bi se pokrenuli zajednički projekti poput investicija ili gradnje metroa.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Evro-integracije

Ličnosti: Božidar Đelić, Žan Leoneti


Unesite tekst komentara:

<<

17. oktobar - 23. oktobar 2011.

>>

Povezani naslovi