emg home
RSS

Dačić: Članstvo u EU prioritet Srbije

03. oktobar 2011. | 09:44 13:48

Izvor: Emg.rs, Beta

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da punopravno članstvo u EU i dalje ostaje prioritet Srbije, ne samo zbog ekonomskog napretka, već i zbog zajedničkih vrednosti koje Srbija deli sa Evropom.

Na otvaranju Ekonomskog samita u Beogradu, Dačić je rekao da je Srbija opredeljena za dijalog i rešavanje svih problema kroz dogovor kako bi se nastavio proces evropskih integracija i sačuvali nacionalni interesi.

Govoreći o ekonomskoj situaciji Dačić je kazao da su razvoj oblasti energetike, ekonomije i nastavak integracija zajednički ciljevi svih zemalja u regionu i da to ne treba da budu stvari koje će sprečavati međusobnu saradnju.

Oko 40 učesnika u debati i više od 200 delegata razgovaraće o regionalnoj političkoj i ekonomskoj stabilnosti, pridruženju EU, makroekonomskoj stabilnosti, razvoju srpske ekonomije, strukturnim promenama, stranim investicijama, politici u poljoprivredi, telekomunikacijama, trgovini, energetici i zaštiti životne sredine.

Među učesnicima su vicepremijer Božidar Đelić, guverner Narodne banke Srbije Dejan Šoškić, ministar inostranih poslova Vuk Jeremić, ministar za ekonomiju Nebojša Cirić, ministar za infrastukturu Milutin Mrkonjić, premijer Vojvodine Bojan Pajtić, specijalni izvestilac Evropskog parlamenta Jelko Kacin, direktorka Kancelarije za evropske integracije Milica Delević.

 

Austrija: Srbija zaslužuje status kandidata

Austrijska vlada je mišljenja da Srbija zaslužuje da dobije status kandidata za EU i da pregovori treba da počnu što pre, pod uslovom da Srbija reši teritorijalni konflikt s Kosovom, rekao je danas državni sekrtar Vlade Austrije za evropske i međunarodne poslove Volfgang Valdner.

On je na samitu kazao da Austrija podržava put Srbije ka EU i da, uprkos krizi, EU ne sme zaboraviti na zemlje Zapadnog Balkana. Valdner je kazao da ne postoji alternativa saradnji EU sa zemljama jugoistočne Evrope i pored krize i podsetio da je EU u poslednjih 10 godina dala Srbiji više od tri milijarde evra kroz bespovratnu i druge vidove pomoći.

On je ocenio da Srbija pitanje Kosova treba da reši kompromisom i dodao da je nezavisnost Kosava činjenica, a da je izazov naći fromulu za sever Kosova. "Austrija izuzetno ceni sve pozitivne korake koje je Srbija načinila u poslednje tri godine", istakao je Valdner i podsetio da je ta zemlja najveći strani investitor u Srbiji s više od dve milijarde evra ulaganja. To pokazuje, kako je rekao austrijski zvaničnik, da Austrija veruje u budućnost Srbije.

On je naveo da u Srbiji posluje više od 300 austrijskih firmi i da nijedna nije napustila Srbiju nakon početka krize 2008. "Da bi privukla više investitora, Srbija treba da poboljša investicionu klimu, a za to su potrebni pouzdan prvosudni sistem, smanjenje birokratije i odlučna borba protiv korupcije", naglasio je Valdner.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Unesite tekst komentara:

<<

10. oktobar - 16. oktobar 2011.

>>

Povezani naslovi