emg home
RSS

Dačić: Ekstremisti planirali požare i otmicu autobusa

02. oktobar 2011. | 11:05 14:34

Izvor: Beta

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio da su protivnici Parade ponosa, koja je danas trebalo da bude održana u Beogradu, planirali nerede širom Beograda i drugih gradova kako bi razvukli policiju i prodrli do učesnika Parade, a neke od tih grupa su želele da izazovu i ljudske žrtve.

Dačić je rekao da je Parada ponosa u Beogradu otkazana iz bezbednosnih, a ne političkih razloga. "Osim bejzbol-palica, lanaca, petardi, kesa i kondoma s farbom, eksploziva u plastičnim kutijama vitamina, planirali su i otmicu autobusa Gradskog saobraćajnog preduzeća kojim bi došli praktično do učesnika Parade ponosa. Planirali su podmetanje požara na obodima Beograda, na području Avale i sličnim lokacijama", rekao je Dačić za Pres.

Dačić je upozorio i da su neke grupacije planirale da skup dovede do ljudskih žrtava i da se sve dobije političku konotaciju. "Želeli su severnoafrički scenario u Srbiji, te incidente nisu planirali samo za Beograd", rekao je ministar.

Upitan zbog čega policija ne hapsi ljude koji su planirali nerede, Dačić je rekao da policija privodi osumnjičene čim otkrije dokaze protiv njih.

Ministar je negirao tvrdnje da je policija popustila huliganima koji se protive Paradi ponosa. "Nije tačno. Prvo, hipotetički gledano, da je Parada održana, policija bi je sigurno obezbedila. Možda uz vodene topove, upotrebu suzavca, gumenih metaka, možda i vatrenog oružja. Ali uz kolike žrtve? i ne samo materijalne, već i ljudske", rekao je Dačić.

   

Kacin: Zabrana Parade ponosa politička odluka

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin izjavio je danas da je zabrana Parade ponosa
politička odluka vlasti u Srbiji koja će se odraziti na stavove članica Evropske unije i njihovo prihvatanje preporuka Evropske komisije za Srbiju. 

Kacin je u Beogradu rekao da će i dalje podržavati Srbiju na evropskom putu i tražiti status kandidata za članstvo u EU i datum za početak pregovora o članstvu, ali da država mora da ostvari napredak u
prihvatanju svih evropskih standarda. "Srbija ne treba ništa da radi za nas, mi smo već u EU. Probajte
nešto da napravite za sebe jer će od toga imati koristi i svi susedi Srbije. To je šansa za stabilnost i poruka investitorima da je Srbija bezbedna za ulaganje", rekao je Kacin.

Kacin je naveo da ga je najviše iznenadila vest da je zbog Parade ponosa zasedao Savet za nacionalnu bezbednost i dodao da ne može da zamisli nijednu državu u Evropi koja bi zbog takve manifestacije
sazvala to telo.

On je organizatorima Parade ponosa preneo izraze solidarnosti i podrške LGBT-grupe u Evropskom parlamentu i čestitao im na upornosti, ocenivši da nastojanje da se organizuje ta manifestacija otvara prostor toleranciji i međusobnom poštovanju.

Direktor Beogradskog centra za ljudska prava Vojin Dimitrijević rekao je da je Vlada Srbije zabranom skupova, uključujući Paradu ponosa, pokazala da je goloruka i da nema način da osigura one koji štite jedno ustavno pravo. Komentarišući izjave zvaničnika da policija ima saznanja da su pripremani napadi na učesnike Parade ponosa, ambasade, pa i na policiju, Dimitrijević je rekao da su to ozbiljna krivična dela i da je kažnjiva čak i njihova priprema.

"Očekujemo da se to istraži jer je policija dužna da to dalje ispita ako zna da se takvi napadi pripremaju", rekao je Dimitrijević i konstatovao da je Parada ponosa zabranjena zauvek jer će se svaki put javiti oni koji su protiv te manifestacije i čiji su skupovi samo odloženi.

Glumica Mirjana Karanović uputila je vlastima u Srbiji ironičan poziv da popišu i označe sve pedere i lezbejke i da ih za njihovo dobro zatvore u četiri zida, a da im omoguće da na ulicu izlaze ako baš moraju, jedino uz pratnju.

Profesorka Srbijanka Turajlić rekla je da Parada ponosa nije otkazana zato što je država nemoćna pred huliganima, već zato što neće da im se zamera jer su joj potrebni za neke aktivnosti. Ona je kritikovala zvaničnike Srbije zbog nesposobnosti da uvide potrebu za unutrašnjim promenama da bi Srbija bila bolje i naprednije društvo, a ne zato što to od nje zahteva EU.

Konferenciji za novinare organizatora Parade ponosa prisustvovali su predstavnici nevladinih organizacija za zaštitu ljudskih prava u Srbiji i pojedinci koji podržavaju pravo na slobodu izražavanja u Srbiji.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Unesite tekst komentara:

03. oktobar 2011. 14:34:30

| Djordje

0

Pa sto ih ne uhapsi?

<<

10. oktobar - 16. oktobar 2011.

>>

Povezani naslovi