emg home
RSS

Žbogar: Priznanje Kosova neće biti uslov za članstvo u EU

22. jun 2011. | 14:09 15:15

Izvor: Emg.rs, Beta

Ne vidim da bi Evropska komisija mogla priznanje Kosova da postavi kao tvrdi uslov koji bi Srbiju sprečio na putu ka članstvu u Evropskoj uniji, rekao je danas ministar inostranih poslova Slovenije Samuel Žbogar.

On je rekao da je dobro što je došlo do dijaloga Beograda i Prištine i da taj dijalog treba da ojača poverenje između dve strane i da olakša život ljudi.

Žbogar je rekao da je pregovarački proces Beograda i Prištine proces koji teče paralelno s pregovorima Srbije za članstvo u EU i da to treba da dovede do dogovora Beograda i Prištine.

Žbogar je, na pitanje novinara da li je moguće naslutiti datum za početak pregovora, rekao da ima smisla da Evropska komisija precizira datum za početak pregovora samo ako će ti pregovori početi već 2012.

Slovenački ministar je rekao da je Srbija uspela da prebrodi veliku prepreku hapšenjem Ratka Mladića i da su sad pred njom brojne reforme koje mora da sprovede, ali da njih moguće sprovesti kroz sam proces pregovaranja.

 

Cvetković: Srbija i ubuduće očekuje podršku Slovenije

Premijer Srbije Mirko Cvetković izjavio je danas u Beogradu da Srbija i ubuduće očekuje podršku Slovenije u procesu evropskih integracija.

Kako je saopšteno nakon susreta sa šefom slovenačke diplomatije Samuelom Žbogarom, Cvetković je rekao da je za Srbiju od najvećeg značaja dobijanje statusa kandidata za članstvo u EU do kraja ove godine kao i određivanje datuma za početak pregovora.

Žbogar je istakao da Srbija može da računa na podršku Slovenije u domenu evropskih integracija kao i da Srbija za Sloveniju ostaje prvo i najveće tržište za investicije, dodaje se u saopštenju. 

 

Poslanici Bundestaga: Faktičko priznanje Kosova uslov za EU

Početak pregovora o prijemu Srbije u EU neće biti ugrožen zahtevom za priznanje Kosova, ali će do kraja tog procesa Srbija faktički morati da prizna nezavisnost Kosova da bi postala članica EU, ocenjuju poslanici nemačkog Bundestaga.

"Na kraju pregovora o priključenju faktičko priznanje Kosova mora biti na stolu, a ako to izostane, nemački parlament neće podržati članstvo Srbije u EU", rekli su poslanici Bundestaga novinarima i urednicima beogradskih redakcija.

Oni su objasnili da će pregovori o prijemu Srbije u EU početi i biti završeni i bez formalno-pravnog priznanja nezavisnosti Kosova koje jeste poželjno, ali u svakom slučaju moraju biti prihvaćena neka rešenja koja će značiti faktičko priznanje kosovske nezavisnosti.

Prema njihovim rečima, faktičko priznanje nezavisnosti Kosova podrazumevalo bi pored ostalog prihvatanje članstva Kosova u Ujedinjenim nacijama i međunarodnim organizacijama i to je ono što će Srbija do završetka pregovora o članstvu u EU morati da ispuni.

Naveli su da je pitanje priznanja nezavisnosti Kosova ključno i ukazali da se članice EU u svojim procenama pridržavaju stava Međunarodnog suda pravde u Hagu čija je odluka o zakonitosti jednostranog proglašenja nezavisnosti podstakla priznanja Kosova.

"Razgovori Prištine i Beograda moraju da se nastave, a na kraju tih razgovora moraće da stoji i priznanje. To se podrazumeva", rečeno je novinarima uz ocenu da je jasno da se sporna pitanja ne mogu rešiti preko noći, već da je za to neophodno nekoliko godina.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Evro-integracije, Dijalog Beograd-Priština

Ličnosti: Ratko Mladić, Samuel Žbogar

Institucije: EK, Bundestag


Unesite tekst komentara:

<<

17. oktobar - 23. oktobar 2011.

>>

Povezani naslovi