emg home

RSS

EK preporučila kandidaturu za Srbiju

12. oktobar 2011. | 13:10 15:51

Izvor: Beta

Grad: Brisel

Evropska komisija preporučila danas da Srbija dobije status kandidata za prijem u Evropsku uniju, uz razumevanje da će dijalog Beograd-Priština biti obnovljen i da će u dobroj veri biti sprovedeni dogovori.

Komisija je preporučila da pristupni pregovori počnu čim Srbija ostvari dodatni značajan napredak u daljoj normalizaciji odnosa s Kosovom.

U sažetku Mišljenja EK se podvlači da je Srbija ostvarila značajan napredak u ispunjavanju političkih merila EU.

Kad je reč o procesu stabilizacije i pridruživanja, "Srbija zaslužuje pohvale zato što je na potpuno zadovoljavajući nivo dovela saradnju s haškim Sudom, hapšenjem preostalih haških optuženika Ratka Mladića i Gorana Hadžića", a imala je i "jaku aktivnu ulogu u regionalnoj saradnji i pomirenju u regionu".

U dokumentu EK se dodaje da se "posle prvih rezultata u dijalogu s Kosovom, očekuje da se Srbija ponovo uključi i glatko sprovede dosadašnje dogovore".

"Srbija će morati da ostvari dalji značajan napredak u odnosima s Kosovom, i pragmatično i održivo primeni rešenja koja će olakšati život ljudi", navodi EK.

Kad je reč o političkim merilima, u Mišljenju se ističe da "Srbija ima sveobuhvatan zakonski i institucionalni okvir za vladavinu zakona i zaštitu ljudskih prava i manjina, što sve odgovara evropskim i međunarodnim standardima".

Ključni zakoni saglasni sa evropskim standardima su doneti proteklih meseci u oblastima izbornog sistema, finansiranje političkih stranaka i odnosa parlamenta i nezavisnih nadzornih tela.

Takođe se ističe da je "pokrenuta dalekosežna reforma pravosuđa", a u toku je postupak otklanjanja ranijih nedostataka u imenovanju sudija i tužilaca.

"Celokupan je zakonski i institucionalni okvir, uključujući borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala, gde su ostvareni početni rezultati", kaže EK i ukazuje na "niz manjkavosti u primeni tog zakonskog okvira za čiju dogradnju Srbija mora uložiti napore".

U dokumentu EK se kaže da je "Srbija učinila važne korake u stabilizaciji funkcionalne tržišne privrede", uspela je da očuva makroekonomsku stabilnost u globalnoj krizi, a razvija i slobodnu tržišnu utakmicu, dok je "visok stepen ekonomske integracije s EU".

"Niz strukturnih slabosti, međutim, i dalje postoje u Srbiji, što mora biti srednjoročno otklonjeno uz pritisak konkurencije i tržišnih snaga unutar Unije", piše u tekstu.

EK pored ostalog primećuje da je 2011. godine ponovo počeo da raste priliv direktnih stranih investicija u Srbiju, iako je "poslovni ambijent skučen zbog neizvesnosti".

U godišnjem izveštaju i Mišljenju EK koje je u Spoljnopolitičkom odboru Evropskog parlamenta predstavio komesar EU Štefan File, Hrvatska je dobila zeleno svetlo za članstvo, uz dvogodišnji mehanizam nadzora sprovođenja reformi, a Crna Gora preporuku za početak pregovora o ulasku u EU.

   

Cvetković: Preporuka Evropske komisije priznanje Vladi Srbije


Premijer Srbije Mirko Cvetković izjavio je danas da je veoma zadovoljan mišljenjem Evropske komisije o kandidaturi Srbije i ocenio da je preporuka Brisela značajno priznanje Vladi Srbije.

"Ovo mišljenje pokazuje da je Evropska komisija prepoznala napore koje je Srbija učinila i reforme koje smo sproveli", rekao je Cvetković na konferenciji za novinare u Vladi Srbije.

Šef delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer, koji je premijeru Cvetkoviću preneo mišljenje Evropske komisije, ocenio je da je današnji dan veoma važan datum u odnosima Evropske unije i Srbije.

Dežer je naveo da je danas doneo dve dobre vesti - prva je da je Evropska komisija predložila status kandidata za Srbiju, a druga je da će Srbija dobiti datum kada bude ispunjen ključni element a to je nastavak dijaloga s Prištinom.

   

Tadić: Zadovoljan preporukom EK, Srbija spremna za dijalog

Predsednik Boris Tadić izrazio je danas zadovoljstvo zbog preporuke Evropske komisije da se Srbiji odobri status kandidata za prijem u EU i poručio da je Beograd spreman za nastavak dijaloga s Prištinom, što je Komisija navela kao uslov za početak pregovora o članstvu.

Tadić je u Beogradu, na zajedničkoj konferenciji za novinare sa italijanskim ministrom spoljnih poslova Frankom Fratinijem, rekao da su nastavak pregovora i napredak u dijalogu Beograda i Prištine želja Srbije.

"Srbija je otvorila dijalog i želi njegov nastavak, pronalaženje rešenja prihvatljivog za sve i želi realistično rešenje, ali ima principe od kojih neće odustati" - poput nedeljivosti teritorije, rekao je predsednik i dodao da je probleme moguće rešiti ako i Priština želi da se do rešenja dođe.

Predsednik je ukazao i da je uloga EU u tom procesu odlučujuća.

Tadić je rekao da je ponosan na pozitivne ocene iz danas objavljanog izveštaja Evropske komisije o pripremljenosti Srbije - pohvaljeni su rezultati reformi, pogotovo u osetljivim oblastima pravosuđa, suzbijanja organizovanog kriminala i korupcije, saradnje sa Međunarodnim sudom u Hagu.

Srbija je, kao i druge zemlje, suočena sa ekonomskom krizom, ali "reforme su podstrek da se iz te krize izađe", kazao je Tadić i dodao da veruje da će Savet EU decembra i odobriti Srbiji status kandidata.

Šef italijanske diplomatije Franko Fratini je rekao da je izveštaj Evropske komisije pravedno priznanje napora Srbije u sprovođenju reformi i, složivši se s uslovom o napretku dijaloga s Prištinom, ukazao da je za to potrebno da i Kosovo pokaže spremnost.

"Evropska komisija je priznala veliki rezultat Srbije u reformama. Važna politička činjenica je to što je Srbija postigla te rezultate pre otpočinjanja pregovora", ukazao je Fratini.

Italija će se i dalje zalagati da Srbija "decembra ne samo dobije status kandidata, nego i da ubrzo bude određen datum (početka) pregovora (sa EU o prijemu)", dodao je italijanski ministar.

Dvojica zvaničnika složila su se da će Srbija imati "puno posla u tom zahtevnom procesu", ali i pođednako brojne koristi.

"Status kandidata otvara mnoge mogućnosti, važan je ekonomski signal za investitore, i važna činjenica za srpsko društvo jer potvrđuje da je Srbija na dobrom putu", ocenio je Tadić i dodao da "treba biti optimista, ali ne padati u euforiju".

   

Jeremić: Politika Srbije prema Kosovu neće se menjati


Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić izjavio je danas u Beogradu da mišljenje Evropske komisije neće uticati na politiku Srbije prema Kosovu.

"Naša politika prema Kosovu se neće menjati kao rezultat mišljenja Evropske komisije", rekao je Jeremić na konferenciji za novinare nakon razgovora sa šefom italijanske diplomatije Frankom Fratinijem.

Evropska komisija je danas preporučila da se Srbiji odobri status kandidata za članstvo u EU, dok je određivanje datuma početka pregovora uslovljeno napretkom u dijalogu s Kosovom i poboljšanjem situacije na severu pokrajine.

Fratini je rekao da se Italija zalaže za nastavak dijaloga kojim će se postići "kompromisno, ali pragmatično rešenje".

Fratini je ponovio da će Italija nastaviti da pruža podršku Srbiji na evropskom putu i pohvalio napredak postignut u reformskom procesu.

   

Đelić: Preporuka kandidature za EU rezultat rada Srbije


Potpredsednik Vlade za evropske integracije Božidar Đelić pozdravio je danas pozitivno mišljenje Evropske komisije o kandidaturi Srbije za prijem u EU, kao rezultat rada Srbije na okončanju saradnje sa haškim Tribunalom, sprovođenja reformi i doprinosa regionalnoj bezbednosti i saradnji.

"U ovim teškim okolnostima krize u Evropi i nemira na severu Kosova i Metohije, moramo istaći da se radi o najboljem mogućem ishodu za našu zemlju. Uslovi koje predlaže Evropska komisija povodom dijaloga sa Prištinom su poznati i statusno neutralni", istakao je Đelić u izjavi za javnost.

Đelić je najavi da će Srbija raditi da pridobije podršku svake zemlje članice EU za decembarski samit lidera EU.

"Ovaj korak, ma koliko bio važan, nije poslednji. Naš sledeći cilj je početak pregovora za ulazak u EU. Na tom putu čeka nas još mnogo posla i izazova", istakao je Đelić.

   

Dežer: Uslovi oko Kosova ostvarivi i statusno neutralni


Uslovi koje je Evropska komisija postavila Srbiji za početak pristupnih pregovora sa EU, statusno su neutralni i ostvarivi, rekao je danas u Beogradu šef Delegacije EU Vensan Dežer.

Na konferenciji za novinare Dežer je istakao da "ništa od toga nije novo" i da se "sve može postići" uz angažovanje Beograda i Prištine i uz pomoć EU.

Prema oceni Dežera, EK je danas dala za Srbiju dve dobre vesti, a to su, kako je naveo, preporuka za status kandidata i preporuka za otvaranje pregovora, kad se ostvari napredak u odnosima Beograda i Prištine.

 

Fratini: Srbija zaslužila status kandidata

Ministar spoljnih poslova Italije Franko Fratini izjavio je danas u Beogradu da je Srbija zaslužila status kandidata za EU, ističući da mu je drago što je u Beogradu "u istorijskom trenutku za ovu zemlju".

Evropska komisija predložila je danas da se Srbiji odobri status kandidata za EU, o čemu će konačno odluku doneti Savet EU u decembru.

Fratini, kome je u Rektoratu Univerziteta u Beogradu uručen počasni doktorat, pozvao je političke partije u Srbiji da ne dozvole "da razmimoilaženja i nesuglasice u svakodnevnoj politici idu na uštrb nacionalnim interesima Srbije i evropskim integracijama".

Italijanski ministar je na svečanosti uporedio brzinu prustupanja Srbije EU sa brzinom voza, slikovito ukazujući da će brzina kretanja voza zavisiti od spremnosti Srbije da ispuni uslove koji se budu našli na svakoj sledećoj stranici.

"EU želi da održi reč koju je dala Srbiji, ali na svakoj sledećoj stanici biće kontrole da li je sve u redu. Italija će biti tu da ohrabri Srbiju i kako niko ne bi mogao da vam traži da skuplje platite kartu. Pravila igre se ne menjaju tokom igre", poručio je Fratini.

On je dodao da je proces približenja EU zahtevan, navodeći da je neophodno uslaglasiti zakone sa evropskim, zagarantovati pravu sigurnost i obezbediti isti tretman za sve inostrane kompanije koje žele da ulažu u Srbiju.

Svečanosti u Rekoratu prisustvovali su ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić, potpredseddnik Vlade Božidar Đelić, ministar kulture, informisanja i informacionog društva Predrag Marković i ministar prosvete i nauke Žarko Obradović.

Ministar Jeremić je kazao da je Italija danas blizak partner Stbije i podržavalac Srbije u evropskom procesu, a Fratinija je nazvao rodonačelnikom projekta vizne liberalizacije za građane Srbije.

"Ne slažemo se oko svega, na primer oko statusa Kosova, ali smo se dogovorili da se slažemo da se ne slažemo", rekao je Jeremić.

Dekan Fakulteta političkih nauka koji je i predlagač da se Fratiniju dodeli doktorat Ilija Vujačić je kazao da je Fratini kao ministar spoljnih poslova Italije znatno doprineo razvoju odnosa dve zemlje, koji su rezultirali i ekonomskom saradnjom.

"Zahvaljujući italijanskoj diplomatiji i Fratinijevim naporima, Srbija je tokom 2009. napravila značajan pomak u procesu integracija, počesvši od ukidanja viznog režima, pa do podnošenja kadidature za člnstvo u EU", dodao je Vujačić.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Unesite tekst komentara:

<<

30. april - 06. maj 2012.

>>
PON
30
UTO
01SRE
02ČET
03
PET
04SUB
05NED
06