emg home

RSS

EP poziva EU da odobri kandidaturu Srbije

11. januar 2012. | 11:21

Izvor: Beta

Grad: Strazbur

Evropski parlament poziva Evropski savet da u martu odobri Srbiji status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji pod pretpostavkom da srpske vlasti dotad ispune uslove utvrđene na zasedanju EU u decembru 2011, navodi se u predlogu rezolucije EP o kom će sutra u Briselu raspravljati Spoljnopolitički odbor EP.

Taj dokument bi, posle još dve rasprave, parlament EU trebalo da usvoji na plenarnom zasedanju početkom marta.

Evropski parlament, piše u nacrtu rezolucije, smatra da bi, s obzirom na mišljenje Evropske komisije o napretku Srbije, iz oktobra 2011, pregovori o prijemu Srbije trebalo da počnu što pre, čime bi se pokazala predanost EU perspektivi te zemlje za ulazak u EU. EP smatra da su ostvareni ključni zadaci na koje je EK ukazala u mišljenju i da se nastavljaju reforme u Srbiji.

Prema nacrtu rezolucije, EP pozdravlja napredak Srbije u reformama i poziva vlasti u Beogradu da iskoriste vreme do zasedanja EU u martu za delatno angažovanje u dijalogu s Prištinom da bi u potpunosti primenile postignute dogovore i da se nađu rešenja za puno učešće Kosova u regionalnoj saradnji, uključujući trgovinu.

Evroposlanici će istaći da napredak Srbije ka EU zavisi od napretka u obezbeđenju kriterijuma iz Kopenhagena za učvršćenje političke demokratije i funkcionalne tržišne privrede u zemljama koje žele da postanu članice Unije. S tim u vezi se naglašava potreba jačanja vladavine zakona, poštovanja ljudskih prava i boljeg delovanja tržišne privrede.

EP traži da svi u regionu budu uključeni u saradnju, a posebno se pozdravljaju podrška Srbije i Hrvatske Bosni i Hercegovini i doprinos predsednika Borisa Tadića i Ive Josipovića jačanju veza Srbije i Hrvatske. Takođe se pozdravlja to što je Srbija izručila Tribunalu Ratka Mladića i Gorana Hadžića, uz napomenu da je nužno istražiti mreže podrške koje su oni imali, posebno u vojnim i civilnim bezbednosnim službama.

Pozdravlja se napredak u suzbijanju korupcije i ističu odluke Ustavnog suda o sprečavanju sukoba interesa na javnim položajima, ali se napominje da postoje povezani interesi političkih stranaka i tajkuna da održe sistemsku korupciju, što je opšti problem u regionu. U predlogu rezolucije se od vlasti Srbije traži jačanje državnih tela za bitku protiv korupcije i podvlači da je istinska vladavina zakona nužna za privlačenje stranih investicija i brži prelazak ekonomije na slobodno tržište. "Postojanje monopola s tim u vezi ozbiljno narušava taj prelazak", ocenjuje se u dokumentu.

Takodje se ukazuje na mnoge nepravilnosti, posebno u privatizaciji i javnim nabavkama, traži se utvrđivanje javnog vlasništva da bi se obezbedilo sigurno i predvidivo poslovanje i predočava se nužnost nastavka restitucije privatne imovine i da se spreči da privatni interesi otuđe javna dobra.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Evro-integracije

Institucije: EK, EU, EP


Unesite tekst komentara:

<<

09. januar - 15. januar 2012.

>>

Povezani naslovi

  • EP: Srbiji dati kandidaturu i što pre početi pregovore

    12. januar 2012. 12:01 |

  • EP zabrinut zbog severa Kosova

    11. januar 2012. 13:01 |

  • U Briselu danas skup o Zapadnom Balkanu

    30. novembar 2011. 09:11 |