emg home

RSS

EU povlači 495 miliona evra iz Mađarske zbog deficita

22. februar 2012. | 13:33

Izvor: Beta

Grad: Brisel

Evropska komisija saopštila da planira da iz Mađarske povuče 495 miliona evra iz evropskih razvojnih fondova pošto ta zemlja nije uspela da smanji svoj deficit.

Predlog o povlačenju sredstava je poslednja faza u nizu sporova oko mađarskih finansija, ali i navodnog kršenja građanskih prava.

To je i prvi put da Evropska komisija predlaže povlačenje razvojnog fonda iz jedne od svojih članica zbog probijanje granice dozvoljenog budžetskog deficita.

Evropska komisija traži od Mađarske da smanji svoj deficit koji je nekoliko godina probijao u EU dozvoljenu granicu od tri odsto. Uprkos nekoliko upozorenja, vlada u Budimpešti do sada nije preduzela strukturalne mere da smanji potrošnju.

Mađarska je takođe tražila paket pomoći od EU i Međunarodnog monetarnog fonda pošto su njeni troškovi zaduživanja povećani u poslednje vreme zbog bojazni oko privrede te zemlje, ali, iako je zahtev upućen krajem prošle godine, nijedna od tih institucija za sada nije najavila da će dati pomoć.

EU je u sukobu s Budimpeštom zato što novi mađarski zakoni krše pravila EU o nezavisnosti centralne banke i poravosudnog sistema, a Evropska komisija je izrazila zabrinutost i zbog restriktivnih zakona o medijima u toj zemlji.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Ekonomska kriza

Lokacija: Mađarska

Institucije: EK


Unesite tekst komentara:

<<

11. jun - 17. jun 2012.

>>
PON
11UTO
12SRE
13ČET
14PET
15SUB
16NED
17

Povezani naslovi