emg home

RSS

EK: Kosovo zabeležilo neki napredak, ostaju mnogi izazovi

12. oktobar 2011. | 14:23

Izvor: Beta

Grad: Brisel

Kosovo je napredovalo u ispunjavanju političkih kriterijuma i usklađuje svoje zakone sa evropskim standardima, ali za njihovu primenu i dalje ostaju izazovi, dok na ekonomskom planu napretka nema, ocenila je Evropska komisija u izveštaju o napretku Kosova u evropskim integracijama.

"Kosovo je napredovalo u pogledu političkih kriterijuma u više značajnih područja. Nakon opštih i predsedničkih izbora formirana je vlada koja je počela rešavanje izazova sa kojima se Kosovo suočava. Do septembra, dijalog Beograda i Prištine vođen je u generalno konstruktivnom duhu", navodi se u sažetku izveštaja Evropske komisije.

Komisija je navela da su opšti izbori bili obeleženi "ozbiljnim neodstacima i navodima o krađi". Počiniocima treba suditi, a neophodan je i napredak u reformi izbornih propisa.

Nadležni za sprovođenje zakona i pravosudne vlasti treba da ojačaju suzbijanje organizovanog kriminala i korupcije što ostaju i dalje "ozbiljni izazovi". "Oni moraju da podnesu izveštaj o istrazi i presudama i stoga Evropska komisija predlaže da se pokrene strukturni dijalog o vladavini prava", navodi se u dokumentu.

Komisija je saopštila i da je koordinacija evrointegracije na Kosovu značajno unapređena, i da je Ministarstvo za evropske integracije značajno pojačalo ulogu, kao i uspešno sproveden jedan ciklus dijaloga u okviru procesa stabilizacije i pridruživanja.

"Ljudi na severu takođe treba da imaju korist od evropske perspektive. Važno je da Kosovo pokrene sveobuhvatnu agendu za sever", ukazuje se u dokumentu.

U usklađivanju kosovskih zakona sa evropskim standardima, napredak je zabeležen u trgovini i javnim nabavkama, dok je u obalsti kretanja ljudi, usluga, sprečavanja pranja novca zaštite ličnih podataka napredak mali.

Po oceni Evropske komisije, reforma pravosuđa se nastavlja zadovoljavajuće.

"Kosovo nije napredovalo ka uspostavljanju funkcionalne trzišne ekonomije i neophodne su znacajne reforme. Privreda je zabeležila rast, ali ipak postoji zabrinutost za dugoročnu održivost budžeta", navodi se uz sažetku izveštaja Komisije.

Podseća se i da su slabo ekonomsko planiranje i sprovođenje dogovorenog, doveli do obustavljanja aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom postignutog 2010. godine.

Preduzeća se, dodaje se u sažetku izveštaja Evropske komisije, suočavaju sa slabom politikom planiranja, lošom administracijom, slabom vladavinom zakona, lošom infrastrukturom i neobučenim radnicima.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Kosovo, Evro-integracije

Lokacija: Kosovo

Institucije: EK, EU


Unesite tekst komentara:

<<

19. decembar - 25. decembar 2011.

>>
PON
19UTO
20SRE
21ČET
22PET
23SUB
24NED
25

Povezani naslovi