emg home
RSS

Tema:   EK

EU očekuje brz nastavak dijaloga Beograd-Priština

28. oktobar 2011. | broj komentara 0

Evropska unija očekuje brz nastavaj dijaloga Beograd-Priština, u stalnoj je vezi s obe strane, a razgovori o tome su i dalje konstruktivni, izjavila danas predstavnica Evropske komisije za medije. "Obe strane su stavile do znanja da žele da se ponovo uključe u dijalog",

EK: Unaprediti kontrolu administrativne linije

17. oktobar 2011. | broj komentara 0

Nedovoljno efikasna kontrola administrativne linije s Kosovom, mali broj presuda u vezi sa organizovanim kriminalom i nedovoljni kapaciteti za sprovođenje složenih, pre svega finansijskih istraga, neki su od nedostataka koje bi Srbija treblao da otkloni, proističe iz ovogodišnjeg

Tadić: Opasna svaka jednostrana akcija na severu Kosova

14. oktobar 2011. | broj komentara 0

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je danas da bi svaka jednostrana akcija na severu Kosova podrazumevala upotrebu sile i nepoštovanje dogovorenog i bila opasna i kontraproduktivna.

Dežer: EK ne traži priznanje Kosova

13. oktobar 2011. | broj komentara 0

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Vensan Dežer rekao je danas da Evropska komisija ne traži od Srbije da prizna nezavisnost Kosova, ali da želi normalizaciju odnosa i nastavak dijaloga Beograda i Prištine.

Galuči: EU od Beograda traži predaju severa

13. oktobar 2011. | broj komentara 0

Bivši administrator Ujedinjenih nacija za region Kosovske Mitrovice Džerald Galuči ocenio da je Evropska komisija povezivanjem pitanja severa Kosova i početka pregovora o članstvu sa Srbijom zapravo zatražila predaju severa kosovskim vlastima.

Ivanović: Potreban pritisak na Prištinu

13. oktobar 2011. | broj komentara 0

Državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo Oliver Ivanović izjavio jutros da je nastavak dijaloga Beograda i Prištine izvestan ako Evropska komisija ubedi ambasadora SAD u Prištini da bude deo zajedničkog pritiska na prištinske vlasti.

File u petak u Beogradu predstavlja mišljenje EK

13. oktobar 2011. | broj komentara 0

Komesar EU za širenje Štefan File posetiće u petak Beograd gde će srpskim političkim  liderima predstaviti mišljenje Evropske komisije o zahtevu Srbije za sticanje statusa kandidata za ulazak u Uniju

EK preporučila kandidaturu za Srbiju

12. oktobar 2011. | broj komentara 0

Evropska komisija preporučila danas da Srbija dobije status kandidata za prijem u Evropsku uniju, uz razumevanje da će dijalog Beograd-Priština biti obnovljen i da će u dobroj veri biti sprovedeni dogovori.

EK: Kosovo zabeležilo neki napredak, ostaju mnogi izazovi

12. oktobar 2011. | broj komentara 0

Kosovo je napredovalo u ispunjavanju političkih kriterijuma i usklađuje svoje zakone sa evropskim standardima, ali za njihovu primenu i dalje ostaju izazovi, dok na ekonomskom planu napretka nema, ocenila je Evropska komisija u izveštaju o napretku Kosova u evropskim integracijama.

EK: Zakon o restituciji u skladu s propisima EU

11. oktobar 2011. | broj komentara 0

Evropska komisija Vladi Mađarske stavila do znanja da pozitivno gleda na srpski Zakon o restituciji, budući da je taj zakon u skladu s pravnom tekovinom EU i ne odobrava nikakvu kolektivnu krivicu Mađara u Drugom svetskom ratu na području Vojvodine, izjavio neimenovani zvaničnik

Srbiji status kandidata?

7. oktobar 2011. | broj komentara 0

Od Austrije zatraženo širenje EU na Zapadni Balkan, bečki Prese piše da će Evropska komisija iduće nedelje predložiti da Srbija dobije status kandidata.

Milica Delević: Još se formilišu preporuke EK

28. septembar 2011. | broj komentara 0

Direktorka Kancelarije za evropske integracije Milica Delević izjavila je danas da još traje formilisanje preporuka Evropske komisije o sticanju kandidature Srbije za članstvo u Evropskoj uniji i da je važno da se nastave reformski procesi u Srbiji i dijalog Beograda i Prištine.

File: Srbija postigla značajne rezultate

18. septembar - 19. septembar 2011 | broj komentara 2

Evropski komesar za proširenje Štefan File izjavio je danas u Briselu da je Srbija postigla značajne rezultate u procesu evropske integracije.

Žbogar: Priznanje Kosova neće biti uslov za članstvo u EU

22. jun 2011. | broj komentara 0

Ne vidim da bi Evropska komisija mogla priznanje Kosova da postavi kao tvrdi uslov koji bi Srbiju sprečio na putu ka članstvu u Evropskoj uniji, rekao je danas ministar inostranih poslova Slovenije Samuel Žbogar.

Mirel: Nema novih zahteva na putu ka EU

10. jun 2011. | broj komentara 0

Neće biti novih uslova za kandidaturu Srbije za u EU, a mišljenje će biti zasnovano na tome koliko Srbija postupa po Sporazumu iz Kopenhagena i na bazi onog što je vezano za sporazum o stabilizaciji i pridruženju, a što podrazumeva i saradnju sa susedima, rekao je danas

Tadić: Nije nam obećan datum početka pregovora

8. jun 2011. | broj komentara 1

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio da Srbiji nije obećano da će dobiti datum početka pregovora za članstvo u EU, ali da će Srbija učiniti sve što je potrebno da se to desi.

Jadranka Kosor uverena u brzi kraj pregovora sa EU

7. jun 2011. | broj komentara 0

Premijerka Hrvatske Jadranka Kosor izjavila danas da nikad nije prestala da veruje da će Hrvatska završiti pregovore sa Evropskom unijom sredinom ove godine.

EK od Kosova EK traži veću finansijsku disciplinu

2. jun 2011. | broj komentara 0

Evropska komisija traži od kosovske vlade veću finansijsku disciplinu koja bi onemogućila da tokom ove godine dođe do budžetskog deficita, saopšteno je iz Kancelarije EK za vezu u Prištini.

Svetski lideri pozdravili hapšenje Mladića

26. maj 2011. | broj komentara 0

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki Mun ocenio je današnji dan kao istorijski za međunarodnu pravdu, dok je francuski predsednik Nikola Sarkozi ocenio da je hapšenje Mladića korak bliže ka integraciji Srbije u Evropsku uniju.

Đelić: Beli šengen za Srbiju siguran do kraja godine

26. maj 2011. | broj komentara 0

Ovog leta neće biti nikakve opasnosti za beli šengen za građane Srbije, a prvi momenat kad bi zemlje EU mogle da primene klauzulu za njegovo privremeno ukidanje mogao bi biti krajem godine, izjavio je danas vicepremijer Božidar Đelić.

Kacin nagovestio da Srbija neće dobiti status kandidata

26. maj 2011. | broj komentara 0

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin rekao je danas da će izveštaj glavnog tužioca Haškog tribunala Serža Bramerca o saradnji Srbije biti negativan i nagovestio da Srbija neće dobiti status kandidata.

EU: Ponovo vize ako azilanata bude 50 odsto više

25. maj 2011. | broj komentara 0

Evropska unija će ponovo privremeno uvesti vize za neku zemlju Zapadnog Balkana ako u razdoblju od šest meseci 50 odsto poraste priliv lažnih azilanata ili ilegalnih imigranata iz te zemlje u šengenski prostor EU, navodi se u predlogu koji je usvojila Evropska komisija.

Milica Delević: Mišljenje bolje ako je ispunjenih preporuka više

25. maj 2011. | broj komentara 0

Mišljenje Evropske komisije o kandidaturi Srbije za članstvo u EU biće povoljnije ako Srbija do tad ispuni što više preporuka, izjavila direktorka Kancelarije za evropske integracije Milica Delević.

Milica Delević: Ispuniti preporuke EU i smanjiti broj azilanata

24. maj 2011. | broj komentara 0

Direktorka Kancelarije za evropske integracije Milica Delević upozorila da Srbija mora da ispuni preporuke Evropske komisije i smanji broj lažnih azilanata kako ne bi došla pod udar novih predloga o izmeni propisa o viznom režimu.

U Beogradu 30. i 31. maja konferencija o internetu Eurodig

24. maj 2011. | broj komentara 0

Beogradu će 30. i 31. maja biti održana četvrta konferencija Evropski dijalog o upravljanju internetom Eurodig, kojoj će prisustvovati oko 500 učesnika, saopšteno je danas na konferenciji za novinare u Vladi Srbije.

Analize

Sve manje stanovnika u Srbiji

Zemlja jedinaca i staraca

Broj 597

03. novembar 2011.