emg home

RSS

Pastor: Srbija bez kandidature zbog zakona o restituciji

04. oktobar 2011. | 09:52 11:06

Izvor: Beta

Grad: Subotica

Predsednik Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) Ištvan Pastor izjavio je da Srbija ne može postati kandidat za Evropsku uniju dok ne izmeni Zakon o vraćanju imovine.

"Svi treba da shvate da je sada status kandidata ulog. Srbija ne može postati kandidat dok ne izmeni zakon", rekao je Pastor za današnji novosadski Mađar so (Magyar Szo).

Dodao je da Mađarska "misli vrlo ozbiljno" u vezi sa stavom da ukoliko Srbija ne bude brisala kolektivno uskraćivanje prava mađarskoj zajednici, onda ubuduće neće podržati evropsku integraciju zemlje.

"Ukoliko su Holanđani imali dovoljno težine da tokom dugog niza godina utiču na različite procese, to nije bilo zato što su Holanđani jači od Mađara. U ovakvim pitanjima reč svakog ima pođednaku snagu", kazao je Pastor.

SVM je sinoć najavio da će Ustavnom sudu podneti inicijativu za ocenu ustavnosti i stavljanje van snage odredbe Zakona o vraćanju oduzete imovine i obeštećenju, koja, kako je ocenjeno, predstavlja potvrđivanje principa kolektivne odgovornosti.

"Ubeđeni smo da zakon, ignorisanjem načela individualne odgovornosti, krši više odredaba Ustava, i u suprotnosti je sa osnovnim vrednostima EU", navela je ta stranka i izrazila žaljenje što je predsednik Srbije Boris Tadić doneo ukaz o proglašenju Zakona koji stupa na snagu 6. oktobra. 

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Unesite tekst komentara:

04. oktobar 2011. 12:46:30

| balkanboy

2

nema vracanja imovine okupatoru i saradnicima okupatora. Ko to nije bio neka dokaze...

04. oktobar 2011. 13:03:48

| Jovan Mitrovic

4

Kako mi je muka vise od te Evrope.
Kada idem u WC, mozda to i ne smem jer me inace nece primiti u Evropu.
Kada treba da udahnem, i to ne smem jer tako necu moci u Evropu.
Kada treba da budem ziv, ne smem, jer ziv necu uci u Evropu.
Svaka dzudza, iza coska, postavlja uslove.
Da mogu sam da odlucim, rekao bi im, neka je ta Evropa Vama, meni ne treba. Ja cu moju drzavu da uredim po svim evropskim principima, jer to je dobro za narod, ali ne moram ni da udjem u nju.
Ni Svajcarska nije clanica Evrope pa ne vidim da im je nesto lose zbog toga.
Vazno je drzavu urediti kako treba.

05. oktobar 2011. 17:18:01

| Sana

0

Niko od poraženih zemalja koje su učestvovale u Drugom Svetskom Ratu na strani okupatora nije platio ogromnu ratnu odštetu našoj zemlji i našim građanima, a ta ratna odšteta pogotovu posle toliko decenija s kamatom vredi neuporedivo više nego sva imovina oduzeta posle rata. Da su platili možda bi mogli da traže nešto ali ovako je to neprihvatljivo. Zaključak : Oni- Mađari, Nemci i ostali nama duguju, a ne mi njima. Ali naša država duguje svojim građanima tj starim vlasnicima nacionalizovanu imovinu. Oba duga se moraju namiriti ali onaj stariji i veći iz hitlerovog doba nadmašuje nacionalizovanu imovinu mnogo puta. Kolektivna krivica ne postoji ali kolektivni dug itekako postoji i mora se poštovati.

05. oktobar 2011. 17:18:49

| Ime

0

Imovinu treba vratiti svim lojalnim građanima ali ne dolazi u obzir da se imovina vraća onima čije države nam nisu platile ratnu odštetu posle strahote hitlerovog rata. Ubijene nam ne mogu vratiti ali očekujem da naša država meni nadoknadi kuću i imanje koje je nemački okupator spalio (zajedno sa štednom knjižicom i obveznicama itd) našem dedi 1942 godine, pošto je nemačka ignorisala i bagatelisala sve zahteve i dokumente ostatka naše porodice onda neka se to nadoknadi od njihove imovine koja postoji u našoj državi. Bili su dužni da nadoknade imovinu i plate ratnu odštetu i našoj državi i građanima pojedincima, a što nisu ućinili! Dok se sva naša uništena imovina ne nadoknadi od njihove postojeće imovine njihovu imovinu njima ne treba vratiti!

<<

30. april - 06. maj 2012.

>>
PON
30
UTO
01SRE
02ČET
03
PET
04SUB
05NED
06

Povezani naslovi

  • Pastor: Srbija treba da uđe u NATO

    04. mart 2012. 13:03 |

  • Usvojena Deklaracija o Vojvodini Republici

    01. april 2012. 14:04 |

  • Šabić: Poreska uprava krši zakon

    20. april 2012. 13:04 |