emg home

RSS

Tadić: Zakon o restituciji nije usmeren ni protiv koga

14. oktobar 2011. | 14:47

Izvor: Beta

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je danas da bi pitanja otvorena zakonom o restituciji trebalo rešavati kroz dijalog i bileterane susrete i da taj zakon nije usmeren ni protiv jedne etničke zajednice u Srbiji, pa ni mađarske."Pravnim rešenjima vezanim za druge zakone i političkim dijalogom razjasnićemo da ni ovaj, niti jedan drugi zakon, nemaju apsolutno nikakve dodirne tačke sa ugrožavanjem etničkih prava bilo koje etničke zajednice ili građanskih prava ljudi koji imaju državljanstvo Srbije", kazao je Tadić novinarima posle sastanka sa komesarom za širenje EU Štefanom Fileom.

Tadić je istakao da nijedan reformski zakon u Srbiji nije bio usmeren ni protiv jedne etničke zajednice, te takav ni zakon o restituciji nije usmeren protiv mađarske manjine.

Savez vojvođanskih Mađara nije podržao zakon o restituciji u Skupštini Srbije zbog odredbe po kojoj pripadnici okupacionih snaga i njihovi naslednici nemaju prava na povraćaj imovine.

SVM zahteva da samo strani državljani - potomci okupatora, nemaju pravo nasleđivanja, i smatra da zakon uvodi princip kolektivne odgovornosti.

Tadić i File su danas učestovali na refionalnoj konferenciji koju je organizovala Igmanska inicijativa, grupa nevladinih organizacija iz regiona.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Restitucija

Ličnosti: Boris Tadić


Unesite tekst komentara:

<<

26. decembar - 01. januar 2012.

>>
PON
26UTO
27SRE
28ČET
29PET
30SUB
31NED
01

Povezani naslovi

  • Tadić pomilovao Lauševića

    29. decembar 2011. 13:12 |

  • Potpisan ugovor o kineskom kreditu za TE Kostolac

    29. decembar 2011. 13:12 |

  • Imenovani članovi Upravnog odbora Agencije za restituciju

    28. decembar 2011. 17:12 |