emg home
RSS

Verske zajednice nezadovoljne načinom restitucije

07. septembar 2011. | 16:05

Izvor: Beta

Predstavnici tradicionalnih crkava i verskih zajednica Srbije ocenili su danas da su neustavne najavljene izmene zakona o restituciji crkvene imovine, među kojima je ukidanje supstitucije oduzete imovine.

Na konferenciji za novinare u prostorijama Nadbiskupskog ordinarijata najavljeno je da će Ustavnom sudu biti podnet zahtev za ocenu ustavnosti izmena i dopune Zakona o vraćanju imovine crkavama i verskim zajednicama.

Vladika bački Irinej je rekao da najavljeno donošenje zakona o opštoj i izmene zakona o crkvenoj restituciji nije ispravljanje višedecenijske nepravde kako tvrdi vlast, već "njeno potvrđivanje i usavršavanje".

On je ocenio da je cilj Vlade Srbije da najavljenim izmenama tog zakona smanji dostignuti nivo ljudskih i stečenih prava crkvama i verskim zajednicama pod izgovorom da se vlasnicima oduzete imovine "tobože" obezbedi jednakost.

Prema rečima Irineja, umesto da se pravo koje je ranije već dato crkvama primeni i na građanje, vlasnike oduzete imovine, Vlada smanjuje crkvama dostignuti nivo imovinskog prava.

"Radi se o planu kako da se obaveza vraćanja crkvama svede na minumum, odnosno na farsu, kao i to da se građanima što manje vrati", rekao je Vladika bački Irinej.

Beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar je ocenio da Vlada predlogom izmena zakona potvrđuje da je prethodnih godina blokirala izvršenje zakona o crkvenoj restituciji kako bi smanjila stečena prava verskih zajednica.

Kritikama se pridružio i muftija srbijanski Muhamed Jusufspahić koji je istakao da Islamskoj zajednici Srbije do sada ništa nije vraćeno od imovine. "Sad žele jos i da smanje ono što treba da vrate", rekao je on.

Predsednik Saveza jevrejskih opština u Srbiji Aleksandar Nećak je rekao da će verske zajednice obavestiti svetsku javnost o spornim potezima Vlade Srbije u vezi restitucije i ocenio da je javna rasprava o nacrtu zakona o opštoj restiutuciji bila "loša predstava".

Prema njegovim rečima, "ključno pitanje je kome će pripasti imovina koja neće biti vraćena". "Garantujem da ovim zakonom nećemo ući u Evropu", rekao je Nećak, ističući da nisu tačne izjave predstavnika vlasti da se EU složila sa Nacrtom zakona o vraćanju imovine i obeštećenju.

Predstavnici crkava su kritikovali predlog zakona o opštoj restituciji, istučući da neopravdano štiti lica koja su nesavesno stekla nacionalizovanu imovinu.

Sa kritikama crkava i verskih zajednica na Nacrt zakona o vraćanju imovine i obeštećenju i izmene i dopune Zakona o vraćanju imovine crkvama složili su se i predstavnici udruženja starih vlasnika, koji su prisustvovali konferenciji za novinare u prostorijama Nadbiskupskog ordinarijata.

Predsednik Mreže za restituciju Mile Antić je ocenio da ukidanje zamenske restitucije otete imovine govori o "neskrivenoj nameri da se svima kojima je (posle Drugogo svetskog rata) oduzeta imovina uskrati pravo na tu imovinu, kako bi to prisvojio neko sa strane".

On je rekao da bi država mogla supstitucijom nadoknaditi nacionalizovanu imovinu, jer, kako je istakao, svi pokazatelji govore da ima više imovine nego što potražuju stari vlasnici.

"Osnovano se može sumnjati da je imovina namenjena onima koji su partijski kontrolisani, javnim preduzećima, lokalnoj samupravi i povlašćenim pojedincima", rekao je Antić.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Unesite tekst komentara:

08. septembar 2011. 17:26:24

| Aca Banjac

1

Ovim zakonom vlada Srbije je pokazala ko su i sta su i sta misle o svom narodu.Ponasaju se prema nama kao da smo stoka. Gaze nasa ustavom zagarantovana prava. Po meni,oni vise nemaju pravo da vode ovu zemlju. Kraj.

<<

10. oktobar - 16. oktobar 2011.

>>