emg home

RSS

Crkve: Ne primenjuje se Zakon o vraćanju imovine

21. jul 2011. | 15:00

Izvor: Beta

Tradicionalne crkve i verske zajednice u Srbiji upozorile su danas da se u Srbiji ne primenjuje Zakon o vraćanju imovine crkvama i verskim zajednicama i da to predstavlja direktno kršenje Ustava.

Episkop bački Irinej kazao je na današnjoj konferenciji za novinare da je od 2006. godine, kada je usvojen taj zakon, vraćeno samo 20 odsto potraživanja verskih zajednica i crkava u Srbiji.

On je kazao da je "teško uhvatiti logiku" po kojoj se vraća imovina crkvama i verskim zajednicama u Srbiji, navodeći da je samo u jednom slučaju vraćeno 90 odsto potraživanja, jer je reč o šumskom zemljištu, dok u mnogim slučajvima nije ništa vraćeno.

Prema njegovim rečima, za sva potraživanja crkve i verske zajednice u Srbiji podnele su na vreme svu potrebnu dokumentaciju i dokaze koji su predviđeni zakonom.

Vladika Irinej je naglasio da postoje mnoga gotova rešenja o vraćanju imovine, ali da ona ne mogu da se sprovedu jer još nije imenovan direktor Direkcije za restituciju, iako je mandat prethodnom istekao još 31. decembra 2010. godine.

On je kazao i da je dodatan problem paralelna primena Zakona o privatizaciji i Zakona o planiranju i izgradnji, jer ta dva zakona ne sadrže potrebna ograničenja u pogledu restitucije crkvene imovine i imovine građana.

"Bez pune restitucije nastaje velika imovinska šteta za tradicionalne crkve i verske zajednice, pa su one na taj način onemogućene da izvršavajju svoju duhovnu misiju i svoju ustavnu i zakonsku ulogu, što znači da se naneta im nepravda produžuje i produbljuje u novom izdanju", kazao je on.

Vladika Irinej je kazao i da su netačne, ali zabrinjavajuće i zbunjujuće tvrdnje potpredsednika Vlade Srbije Božidara Đelića da Srbija ne može da izdrži pravu restituciju jer će bankrotirati, naglašavajući da potraživanja crkve i verskih zajednica čine oko tri odsto zemlje koja se potražuje.

On je naveo i da su o rešavanju problema vraćanja imovine saglasne sve tradicionalne crkve i verske zajednice u Srbiji i da su odlučne u zahtevu o zaštiti svojih prava, naglašavajući da će i u buduće zajedno nastupati, a o čitavom problemu će upoznati i sve nadležne institucije u Evropi.

Konferenciji su prisustvovali beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar i predsednik Saveza jevrejskih opština u Srbiji Aleksandar Nećak koji su se složili sa zahtevom da se ubrza vraćanje imovine crkvama i verskim zajednicama.

Prema ranijim podacima, Direkcija za restituciju Srbije je crkvama i verskim zajednicama do kraja prošle godine vratila 33.289 hektara poljoprivrednog, šumskog i gradskog građevinskog zemljišta, što je 40,5 odsto od ukupno traženog zemljišta.

Ustavni sud Srbije u aprilu je saopštio da nije prihvatio inicijative kojima se osporavala ustavnost Zakona o vraćanju imovine crkvama i verskim zajednicama ocenjujući da je taj zakon zasnovan na Ustavu i da ne sadrži ni povredu načela pravne jednakosti i zabrane diskriminacije predviđene Ustavom i Evropskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Unesite tekst komentara:

<<

07. novembar - 13. novembar 2011.

>>

Povezani naslovi