emg home
RSS

Đelić: Amandman ne briše zločine onih koji su ih počinil

21. septembar 2011. | 14:56 16:26

Izvor: Beta

Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić izjavio je danas da amandman Vlade na Predlog zakona o restituciji koji precizira da su samo strani državljani koji su bili pripadnici okupacionih snaga izuzeti iz restitucije ne briše zločine onih koji su ih počinili.

"Amandmanom Vlade Srbije niko ko je osuđen ne može biti korisnik restitucije sve dok eventualno ne bude rehabilitovan", rakao je on novinarima u Skupštini Srbije.

Đelić je kazao da je debata o tom amandmanu Vlade Srbije koja je izazvala burnu raspravu mala ilustracija kompleksnosti zakona u kome su svaka reč i zapeta predmet mukotrpnog traganja za jednim uravnoteženim rešenjem.

"To je teško naći oko bilo čega, pa i o tome ko može i ko ne može biti korisnik restitucije", kazao je on.

Prema njegovim rečima, pripadnici manjina su smatrali da je prvobitni predlog isključivao i one ljude koji nisu počinili nijedan žločin samo zato što su u datom momentu neki od njih i silom bili regrutovani od nekih okupacionih snaga.

"Sada je na skupštini da razmotri šta je bolje. Da li je bolje imati mogućnost da samo oni koji su osuđeni za zločine ne budu korisnici restitucije, ili da svi oni koji su naši građani i koji su silom bili članovi neke okupacione snage, budu isključeni iz postupka restitucije", kazao je Đelić.

On je kazao da nijedno rešenje nije idealno i da je to pitanje za demokratsku debatu u parlamentu.

Amandman Vlade Srbije na Predlog zakona o restituciji kojim se precizira da samo strani državljani pripadnici okupacionih snaga nemaju pravo na vraćanje imovine, izazvao je danas burnu raspravu u Skupštini Srbije.

Za opozicionu Liberalno demokratsku partiju (LDP) i za poslanike vladajuće većine iz Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) i Socijaldemokratske partije Srbije (SDPS) taj amandman je neprihvatljiv jer će, kako su naveli, omogućiti da se potomcima saradnika okupatora u Srbiji vrati imovina.

LDP, LSV i SDPS smatraju da se amandmanom Vlade revidira istorija i relativizuje antifašistička borba.

Za Socijalističku partiju Srbije (SPS) vladin amandman je "ideološki neprihvatljiv" i socijalisti traže da vlada još jednom razmotri sve njegove aspekte.

Srpska napredna stranka (SNS) amandmanom je zatražila da se precizno definise ko su bili saradnici okupatora koji bi bili izuzeti od povraćaja imovine i očekuje da taj amandman bude usvojen u "interesu pravde".

   

Kolundžija: Restitucija će ispraviti istorijsku nepravdu

Šefica poslaničke grupe Za evropsku Srbiju Nada Kolundžija rekla je danas da će usvajanjem zakona o restituciji biti ispravljena istorijska nepravda prema oštećenim građanima na jedini moguć način, s obzirom na ekonomsku situaciju u zemlji.

"Nepravda treba da se ispravi, ali tako da se ne učini nova nepravda. Zato zakon mora imati ograničenja kako ne bi bile napravljene nove nepravde, koje bi mogle da opterete buduće generacije", kazala je Kolundžija u raspravi o Predlogu zakona o vraćanju imovine i obeštećenju.

Ona je rekla da je važno to što je Vlada, znajući sve probleme i napade koji će doći sa različitih strana, preuzela odgovornost i imala hrabrosti da predloži zakon o restituciji, dodajući da u kritikama opozicije nije čula drugi model za obeštećenje.

"Zakonom smo pokušali da pronađemo pravu meru i nadoknadimo štetu, a sa druge strane da kažemo: 'Ovo je ono što država može da uradi a ne ono što želi'", kazala je Kolundžija.

Kolundžija je navela da se kroz restituciju ne sme izbrisati razlika između onih koji su bili na strani fašizma i onih koji su bili antifašisti.

"Ne smemo izjednačavati nevine žrtve i krivce za zlo koje je tada zadesilo svet", rekla je Kolundžija i dodala da država ne može izgubiti svoj "orjentir" i antifašističko nasleđe.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Unesite tekst komentara:

<<

10. oktobar - 16. oktobar 2011.

>>