emg home
RSS

Ljajić: Nemamo gotovo nikakav manevarski prostor

13. septembar 2011. | 10:15 12:06

Izvor: RTV Pink, Beta, Koha Ditore

Ministar rada i socijalne politike Srbije Rasim Ljajić izjavio je danas da Srbija nema "gotovo nikakav manevarski prostor" za reakciju ako vlasti Prištine u petak, 16. septembra, pošalju kosovske carinike i policiju na prelaze Brnjak i Jarinje.

"Nemamo drugi mehanizam osim da diplomatskim sredstivam međunarodnim činiocima ukažemo na opasnost tog čina. Moramo preventivno da delujemo da se to ne dogodi, a plašim se da je naš manevarski prostor gotovo nikakav ukoliko se to dogodi", kazao je Ljajić za RTV Pink.

On je naveo da se odluka o tome ne donosi u Prištini i da oni neće poslati kosovske carinike i policiju na te prelaze bez prećutne podrške važnih međunarodnih činilaca.

"Ako stigne glas da to ne smeju da rade, oni to neće učiniti. Međutim, ako dobiju prećutnu saglasnost, oni će to svakako učiniti. To je za (premijera Kosova Hašima) Tačija idealna prilika", kazao je Ljajić.

Govoreći o dijalogu Beograda i Prištine on je naveo da Srbija pokušava da dođe do najmanje lošeg rešenja.

"Igramo više nego tešku utakmicu u kojoj gubimo prvo poluvreme sa 3:0, drugo poluvreme igramo sa dva igrača manje i sudija navija za protivnike. To je naša realnost, pokušavamo da dođemo do najmanje lošeg rešenja", naveo je Ljajić.

 

Kosovo na severu samo sa rukovodiocima carinskih punktova

Euleks će 16. septembra na prelazima Jarinje i Brnjak postaviti svoje policajce i carinike, a njihovi rukovodioci biće predstavnici institucija Kosova, piše danas prištinski dnevnik Koha ditore.

O ostvarivanju sporazuma brinuće Kfor i Euleks, ali kontrolu na prelazima na severu Kosova neće obavljati kosovski carinici, piše list.

U dogovoru su učestvovale i kancelarija EU na Kosovu, kao i ambasade zemalja velike petorke (SAD, Engleska, Nemačka, Francuska i Italija).

Predlog sporazuma je juče podeljen svim koji su bili uključeni u njegovo usvajanje. Danas se očekuje da sporazum bude ozvaničen na sastanku kosovskog premijera Hašima Tačija sa šefom Euleksa, komandantom Kfora i drugim međunarodnim zvaničnicima. 

Prema izvorima dnevnika, carinska kontrola će biti uspostavljena na prelazu 31 - Brnjak, dok će se prelaz Jarinje koristiti samo za saobraćaj i na njemu će biti samo pripadnici policije, dok se ne stvore uslovi za početak carinske kontrole.

Euleks je o planovima delovanja posle 16. septembra obavestio Vladu Srbije sa čime se zvanični Beograd nije složio i istakao da ne može da preuzme odgovornost za ponašanje lokalnih Srba, koji su protiv proširenja "takozvane države Kosovo na sever". 

 

Dačić: Pitanje je da li važi bilo koji sporazum sa Srbijom

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da je pitanje da li još važi bilo koji sporazum koji je Srbija sklopila sa međunarodnom zajednicom vezano za Kosovo i Metohiju, poput Kumanovskog sporazum i Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti.

Govoreći o najavama da bi na administrativne prelaze Jarinje i Brnjak mogli da budu postavljeni kosovskih carinici, Dačić je rekao da to znači da se ne poštuju dogovori sklopljeni sa Srbijom, šest tačaka dogovora s generalnim sekretarom UN i da se radi o pokušaju da se izmeni realnost na terenu.

"Nije mi jasno kako neki ljudi ne shvataju da opet mogu dovesti do sukoba", rekao je Dačić u pauzi skupa u Beogradu o borbi protiv korupcije i dodao da tu misli i na Prištinu, ali i na Vašington, Brisel i Berlin.

On je rekao da je to njegovo mišljenje i da ga ne interesuje šta misle drugi ministri. "Ne interesuje me kakvo je mišljenje drugih. Ja sam ministar policije Ivica Dačić i valjda imam pravo da mislim svojom glavom. Ovo ne vodi ničemu, samo novom egzodusu Srba sa Kosova", rekao je Dačić.

Ministar je ocenio da pitanje Srba sa Kosova ne treba da bude rešavano tako što njih na Kosovu više neće biti.

Prema njegovoj oceni, radi se o pokušaju nekih delova međunarodne zajednice da zaokruži državnost Kosova i priča o administrativnim prelazima nema nikakve veze s rešavanjem problema prometa robe i ljudi.

Dačić je rekao da je i Srbija u više navrata mogla da se ponaša neodgovorno i da zatvori administrativne prelaze koje koriste albanski građani i s jedne i s druge strane administrativne linije, ali da to nije htela.

Ministar je ocenio da Srbija treba da nastavi da insistira da međunarodna zajednica poštuje aranžmane sklopljene sa Srbijom. 

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Kosovo, Carina

Lokacija: Kosovo

Ličnosti: Rasim Ljajić, Ivica Dačić

Institucije: Euleks, KFOR


Unesite tekst komentara:

<<

03. oktobar - 09. oktobar 2011.

>>