emg home

RSS

Bajatović: Srbija će tražiti istragu UN o incidentima

01. oktobar 2011. | 12:48 21:07

Izvor: Beta

Srbija će tražiti od Ujedinjenih nacija da sprovede istragu o najnovijim incidentima na administrativnom prelazu Jarinje, najavio sinoć predsednik Odbora Skupštine Srbije za odbranu i bezbednost Dušan Bajatović nakon dvoipočasovne sednice tog tela.

Bajatović je novinarima u Skupštini Srbije rekao da bezbednosne strukture Srbije nisu prisutne na Kosovu, ali da prate šta se tamo radi. "Njihove procene nisu svetle u vezi s tim šta se može dešavati. Neće nam biti lako da obezbedimo da Kosovo bude deo Srbije ili da barem sprečimo sve ono što nameravaju albanski separatisti", rekao je Bajatović.

Upitan kakve su procene bezbednosnih službi Srbije, Bajatović je rekao da o tome ne može da govori i da je zbog toga sednica bila zatvorena za javnost.

Odbor je u saopštenju posle sednice osudio i jednostrane poteze i nasilje na Kosovu, a od Kfora i Euleksa je tražio da osiguraju bezbednost Srba u Pokrajini. "Pozivamo na obustavu svake vrste nasilja kako bi se stvorili uslovi za nastavak pregovora Beograda i Prištine. Od UN zahtevamo i sprovođenje hitne i nezavisne istrage radi utvrđenja činjenica u vezi s napadom koji je 27. septembra izvršen na pripadnike srpskog naroda na administrativnom prelazu Jarinje ", kaže se u saopštenju.

Poslanik Demokratske stranke Srbije i član Odbora Slobodan Samardžić, rekao je novinarima da je na osnovu onoga što je čuo zaključio da Vlada Srbije neće menjati svoju politiku prema Kosovu. Samardžić je ponovio da je ta politika pogrešna i kritikovao Vladu što nije reagovala, kako je rekao, na kršenje rezolucije UN 1244, za koje je odgovoran Kfor.

   

SPO: Upoznati Srbiju sa istinom o dešavanjima na Jarinju

Lider Srpskog pokreta obnove Vuk Drašković izjavio je danas da su informacije o događajima na Jarinju drugačije od onih koje su plasirane javnosti i tražio da se narodu bude saopštena istina. Drašković je kritikovao sastanak Odbora za bezbednost jer, kako je naveo, predstavnici srpskih službi bezbednosti nisu rekli istinu. "Čelni ljudi srpske vojske i policije saopštili su Odboru istinu, a ona je takva da nije ni nalik onome što je servirano narodu Srbije", rekao je Drašković.

Drašković je kazao da je Srbija danas na dramatičnom i sudbinskom raskršću i da bi u narednih desetak dana mogla da bude gurnuta svojom voljom na stranputicu koja je neizbežno vraća u devedesete. Kako je naveo, u jednom delu Kosova, na severu, je sve pripremljeno za krvavi scenario, da se barikade sa Jarinja, Brnjaka i severa Kosova pretvore u barikade Srbije ka Evropi.

On je, kao deo scenarija, naveo i eventualni novi rat s NATO-om čime bi za sva vremena mržnjom
otrovali narod prema evropskim, demokratskim državama i zatvorili put saveza s tim državama.

"Ono što sad činimo na promeni Srbije, stidljivo, neubedljivo, mrzovoljno i uz gunđanje, činimo uz pritisak iz Brisela, da bismo dobili status kandidata i da bismo počeli pregovore o pridruženju ", kazao je Drašković.

Drašković je zaključio da Ahtisarijev plan omogućava veoma visok stepen autonomije i zaštite Srba i da Srbija propušta priliku da nikad ne priznajući Kosovo prizna stvarnost takvu kakva je, da se okrene svom narodu na Kosovu i dobije garancije EU za primenu i poboljšanja Ahtisarijevog plana.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Unesite tekst komentara:

<<

26. decembar - 01. januar 2012.

>>
PON
26UTO
27SRE
28ČET
29PET
30SUB
31NED
01

Povezani naslovi