emg home
RSS

Organizatori Parade: Država je kapitulirala

01. oktobar 2011. | 10:22 21:25

Izvor: Emg.rs, Beta

Članovi organizacionog odbora Parade ponosa ocenili su danas da je država odlukom da zabrani održavanje Parade kapitulirala i da ne može da izađe na kraj s huliganima.

"Ne verujem da su bezbednosne procene bile toliko loše da Parada nije mogla da bude održana. Nije bilo političke volje za to", rekao je na konferenciji za novinare Goran Miletić iz Organizacionog odbora Parade.

Jovanka Todorović, takođe članica Organizacionog odbora, podsetila je na izjavu gradonačelnika Dragana Đilasa koji je prošle godine posle održane Parade rekao da je to bio tužan dan za Beograd i ocenila da je današnji dan tužan za sve. Ona je dodala da je odlukom o zabrani učinjen ne jedan, nego sto koraka unazad kad je reč o ljudskim i manjinskim pravima u Srbiji.

Član Organizacionog odbora Boban Stojanović kazao je da se u ovom slučaju nije radilo o nedostatku političke volje jer država ne postoji i njene institucije su šuplje. "Političku elitu ne zanimaju politička prava, oni imaju samo jedan interes, a to je njihovo sopstveno d...", rekao je Stojanović.

 

Marković: Država bi kapitulirala da je dozvolila Paradu

Ministar za ljudska i manjinska prava Milan Marković izjavio je danas da država zabranom Parade
ponosa nije kapitulirala, nego da bi kapitulirala kad bi zbog straha od kritike dozvolila održavanje tog skupa po cenu ugrožavanja života. "Daleko od toga da je država kapitulirala i da su huligani jači od države, to su besmislice. Država je uradila jedino što je mogla da uradi i što bi svaka normalna država uradila, da zabrani sve skupove koji bi mogli da dovedu do ugrožavanja života i materijalnih dobara", rekao je Marković za B92.

Marković je istakao da su ljudska prava u Srbiji na visokom nivou, ali da to ne znači da ih nije potrebno unapređivati. "Država nikog ne može unapred da hapsi, vreme tih socijalističkih štoseva je prošlo", rekao je Marković.

Marković je podsetio da je u Londonu pre nekoliko meseci danima vladao haos u kom je bilo i ljudskih žrtava. "Država će svaku takvu akciju ugušiti za dan, dva, tri ili pet, britanska ili srpska država. Država ima monopol fizičke sile i tu nema dileme. Zar neko zaista misli da država ne može da obezbedi Paradu ponosa? Pa, država može da izvede tenkove ako neko misli da je to pametno", objasnio je Marković.

 

Čanak: Fašizam na velika vrata ulazi u naš život

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak izjavio je danas da otkazivanje Parade ponosa zbog pretnji ekstremističkih grupa govori o tome da fašizam na velika vrata ulazi u svakodnevni život. "Pošto nije bilo lustracije i nije rasvetljen sav mrak devedesetih, došlo je do toga da se otrovi nacizma i klerofašizma prenesu i na nove generacije. Ovo je teror koji će u najskorije vreme, ako mu se ne stane na put, ponovo početi da uzima ljudske živote, u sve većem broju", naveo je Čanak u saopštenju.

On je ocenio da podaci o pripremi rušenja i paljenja Beograda planiranog za nedelju ukazuju na to da je reč o organizovanom kriminalu, koji će iznutra razoriti ne samo ustavni poredak, nego i državu u celini. "Šta još treba da se desi da se shvati da fašizam na velika vrata ulazi u naš svakodnevni život i da je samo pitanje dana kad će batinaši i ubice početi da kucaju na vrata svakog ko im se suprotstavi", upitao je Čanak.

 

AI: Zabrana Parade ponosa crn dan za prava u Srbiji

Amnesti internešenel ocenjuje da je zabrana Parade ponosa crn dan za ljudska prava u Srbiji. U saopštenju se navodi da su zabranom Parade vlasti Srbije, kao što su učinile i 2009, popustile pod pritiskom desničarskih grupa koje ne razumeju ili ne poštuju prava na slobodu izražavanja utvrđena u Ustavu Srbije i zakonu, ocenila je Sian Džouns, predstavnica AI za Balkan.

"AI smatra zabranu velikim korakom unazad za ljudska prava u Srbiji i ogromnim Vladinim ustupkom desničarskim nacionalističkim grupama, posebno Dverima i Obrazu, koje su orkestrirale protivljenje Paradi. Vlada je ponovo pritisnula organizatore da otkažu Povorku ponosa, umesto da ih podrži tako što će im garantovati prava", navodi se u saopštenju.

U saopštenju se konstatuje da je gradonačelnik Beograda Dragan Đilas odbio da podrži Povorku ponosa, rekavši da je taj događaj rizik po imovinu, članove gej-populacije, policiju i građane Beograda.

"AI smatra da zabranom Parade Vlada Srbije krši obavezu da garantuje slobodu izražavanja i okupljanja. AI strahuje da zabrana Parade, u kontekstu pretnji homofobičnih grupa, pali zeleno svetlo onima koji traže da se uskrate prava LGBT-osobama i podriva pravo na nediskriminaciju", piše u saopštenju.

 

EU, OEBS i SE žale zbog otkazivanja Parade

Delegacija EU u Srbiji žali što Parada ponosa neće biti održana i pozvala je vlasti da zaštite prava manjinskih zajednica, izjavio je šef političkog sektora Delegacije EU u Srbiji Tomas Njoki. On je poručio vlastima da nije sve u donošenju i usvajanju zakona, već da je suština u njihovoj primeni. "Šta zapravo znači da je Ustavom zabranjen svaki oblik diskriminacije?", upitao je Njoki i dodao da EU veoma pažljivo prati događanja u Srbiji.

Njoki je naglasio da srpske vlasti treba da znaju da nije sve ni u Evropskoj uniji, već da se u ovom slučaju radi o zakonima države i poštovanju Ustava. "Žalimo što događaj neće biti održan. Nadamo se da će neki naredan, sličan skup, ipak biti održan", kazao je Njoki.

Šefica Kancelarije Saveta Evrope u Srbiji Antje Rotemund žali zbog zabrane Parade i dodaje da je tužna zbog toga. "Tužna sam zbog toga što 11 godina od demokratskih promena u Srbiji nije moguće organizovati Paradu ponosa", rekla je Rotemund.

Ona je podsetila da je Savet Evrope 2003. godine primio Srbiju u članstvo i da se Beograd tada obvezao, pored ostalog, i na poštovanje Deklaracije o ljudskim pravima. "Srbija je 2003. izabrala SE i ljudska prava. Ljudska prva su univerzalna i nedeljiva. Nije to supermarket, pa kad uđete da kažete: Šta će mi ovo? Ovo želim, a ovo ne želim", rekla je ona.

Šefica medijskog odeljenja u Misiji OEBS-a u Srbiji Dragana Nikolić-Solomon pozvala je LGBT-aktiviste da budu prisutniji u medijima tokom cele godine, a ne samo kad se organizuje Parada. Ona je rekla da nije dobro da se organizatori Parade dovode u vezu sa ekstremnim organizacijama poput Obraza i Naši jer se onda pripadnici LGBT-doživljavaju kao drugi ekstrem u društvu, što ne odgovara istini.

   

Poverenica: Postupati razumno

 

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Nevena Petrušić apelovala je danas na sve da postupaju razumno posle zabrane Parade ponosa i drugih skupova najavljenih za ovaj vikend. Ona je pozvala građane da svojim ponašanjem i neposrednim angažmanom doprinesu sprečavanju nasilja.

Poverenica je pozvala građane da se lično angažuju na očuvanju i izgradnji kulture mira, tolerancije, uvažavanja različitosti kao osnovnih vrednosti demokratskog društva.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Ljudska prava, Bezbednost, Društvo

Ličnosti: Dragan Đilas, Milan Marković, Nenad Čanak, Goran Miletić, Tomas Njoki, Nevena Petrušić, Dragana Nikolić-Solomon, Boban Stojanović, Antje Rotemund, Jovanka Todorović, Sian Džouns

Institucije: Savet Evrope, EU, OEBS, Obraz, Dveri

Događaji: Parada ponosa


Unesite tekst komentara:

<<

17. oktobar - 23. oktobar 2011.

>>