emg home
RSS

Cvetković pozvao međunarodne misije na nastavak razgovora

02. avgust 2011. | 14:56 15:53

Izvor: Emg.rs, Beta

Predsednik Vlade Srbije Mirko Cvetković pozvao je danas međunarodne predstavnike na Kosovu da počnu razgovor sa predstavnicima Vlade Srbije, koji treba da rezultira smirivanjem stanja na Kosovu, vraćanjem na početnu poziciju pre krize i obnovom dijaloga Beograda i Prištine.

Kako se navodi u izjavi, premijer Srbije je upozorio da za novonastalu situaciju Srbija nije odgovorna, već su to administracija u Prištini i međunarodne institucije na Kosovu.

"Predstavnici međunarodne zajednice (Kfor i Euleks) moraju ostati neutralni, ne smeju da se svrstavaju ni na jednu stranu, kao što to upravo sada čine odbijanjem razgovora sa legitimnim predstavnicima Srbije i blokadom konvoja sa hranom, koja može dovesti do humanitarne katastrofe", rekao je premijer Cvetković. 

 

Savet bezbednosti UN 24. avgusta o Kosovu

Savet bezbednosti UN razmatraće 24. avgusta situaciju na Kosovu gde je u severnom delu izbila kriza na administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak.

Na toj sednici koja će biti održana 24. avgusta posle podne po srednjeevropskom vremenu, kako je objavljeno na sajtu UN, biće podnet redovan tromesečni izveštaj generalnog sekretara UN Ban Ki Muna o razvoju situacije na Kosovu.

Kriza na severu Kosovu izbila je 26. jula nakon slanja specijalne jedinice kosovske policije Rosu na administrativne prelaze Jarinje i Brnjak, a potom je grupa maskiranih mladića zapalila prelaz Jarinje.

Srbija je tada zatražila da predsedavajuća Nemačka sazove vanrednu sednicu Saveta bezbednosti UN zbog situacije na severu Kosova.

Taj zahtev Srbije podržala je Rusija, ali su SAD i Britanija smatrale da to pitanje može da sačeka redovnu sednicu o Kosovu.   

 

Pomoć vlade još nije krenula na Kosovo

Predstavnici Ministarstva za Kosovo i Metohiju i Crvenog krsta Srbije razgovraju o detaljima isporuke 75 tona namirnica iz Robnih rezervi namenjih srpskom stanovništvu na severu pokrajine.

"Kamioni još nisu krenuli, ali predstavnici ministarstva i Crvenog krsta o tome razgovaraju", rečeno je u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju koje je nadležno za distribuciju pomoći. 

Predstavnica Crvenog krsta Vesna Milenović, koja je na sastanku sa pomoćnikom ministra Branislavom Ristićem, izjavila je za agenciju Beta da je razgovor o detaljima slanja robe u Pokrajinu u toku kako bi se precizirali detalji isporuke.

"Razgovaramo o detaljima isporke, šta, gde i kako, kako bi pomoć što pre krenula", kazala je Milenović.

Vlada Srbije odlučila je juče na telefonskoj sednici da pošalje pomoć od ukupno 75 tona namirnica iz Robnih rezervi opštini Leposavić.

Pomoć se sastoji od po 20 tona šećera i jestivog ulja, 30 tona brašna T-500 i pet tona mleka u prahu. Ukupna vrednost robe iznosi 8,49 miliona dinara.

Razlog za davanje bespovratne pomoći je blokada administrativnih prelaza Jarinje i Brnjak, koju su sproveli pripadnici Kfora i koja traje od 26. jula, zbog čega je došlo do prekida u snabdevanju osnovnim životnim namirnicama srpskog stanovništva u severnom delu Kosova i Metohije.

 

Dačić: Srbija još sedi za pregovaračkim stolom

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je u Beču da je na Kosovu potrebno hitno smirivanje stanja i vraćanje za pregovarački sto "za kojim Srbija još uvek sedi" i istakao da se Srbija zalaže za fer kompromis koji će udovoljiti obema stranama.

Dačić je članovima spoljnopolitičkog odbora i odbora za unutrašnje poslove austrijskog parlamenta objasnio da "kompromis znači da svako dobije i ponešto od onoga što ne želi", saopštio je danas MUP Srbije.

Dačić je istakao i da je apsolutni prioritet aktuelne politike Srbije da "još ove godine" dobije zvanični status kandidata za članstvo u EU.

Ministar unutrašnjih poslova je juče austrijskim poslanicima objasnio da je Srbija "ispunila sve postavljene zahteve i uspešno obavila i postigla mnogobrojne zadatke".

"Srbija danas predstavlja značajan faktor stabilnosti i mira u regionu", rekao je Dačić.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Unesite tekst komentara:

<<

10. oktobar - 16. oktobar 2011.

>>