emg home
RSS

Sporazum Srbije i Makedonije o prelasku granice uz ličnu kartu

04. oktobar 2011. | 10:57

Izvor: Beta

 Ministri unutrašnjih poslova Srbije i Makedonije, Ivica Dačić i Gordana Jankuloska, sinoć su potpisali Sporazum o uslovima putovanja koji predviđa da građani dve zemlje prelaze međusobnu granicu samo uz biometrijsku ličnu kartu.

"Ovo je dogovor koji je u najvećoj meri od koristi građanima koji putuju i prelaze državnu granicu. Njime ćemo olakšati na neki način putovanja, a građani će se osećati bolje kad ne moraju da nose pasoše, nego će jednostavno granicu prelaziti sa ličnom kartom", izjavio je Dačić nakon potpisavanja sporazuma.

Dačić i Jankuloska su se u Ohridu, gde se održava dvodnevni ministarski forum EU-Zapadni Balkan, saglasili da će sporazum produbiti odnose dve zemlje.

"Države koje imaju dobrosusedske odnose svaki put mogu unapređivati međusobnu saradnju i olakšati procedure na državnim granicama, kao što smo uradili sa Srbijom, a da se pritom zadrže svi neophodni bezbednosni standardi i da se spreči kršenje zakona", rekla je Jankuloska.

Dačić i Jankuloska su potpisali i Protokol o malograničnom prelazu Goleš-Golema Crcorija, na krajnjem jugoistoku Srbije.

Taj malogranični prelaz radi od maja, a namenjen je stanovništvu koje živi na udaljenosti do 30 kilometara od granice. Ti građani mogu da prelaze granicu samo sa biometrijskom ličnom kartom, a deca sa zdravstvenom ili đačkom knjžicom.

Građani preko tog prelaza mogu da prenesu samo lični prtljag, a roba tuda ne može da se transportuje.

Granični prelaz Goleš-Golema Crcorija je otvoren svakog dana od 7 do 19 časova.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Unesite tekst komentara:

<<

03. oktobar - 09. oktobar 2011.

>>

Povezani naslovi