emg home
RSS

Tema:   Referendum

Berluskoni priznao poraz na referendumu

14. jun 2011. | broj komentara 0

Premijer Italije Silvio Berluskoni priznao poraz na dvodnevnom referendumu na kom su Italijani masovno odbacili povratak nuklearnoj energiji, privatizaciju sistema za vodosnabdevanje i imunitet šefa Vlade.

Marković: Zakon za veće učešće građana u vlasti

1. jun 2011. | broj komentara 0

Ministar za ljudska i manjinska prava, državnu upravu i lokalnu samoupravu Milan Marković izjavio je danas da će novi zakon o referendumu i narodnoj inicijativi omogućiti šire učešće građana u vlasti.

Dodik predložio parlamentu da povuče odluku o referendumu

31. maj 2011. | broj komentara 0

Predsednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik predložio je danas Narodnoj skupštini RS da povuče svoju raniju odluku o održavanju referenduma o državnom Sudu i Tužilaštvu BiH.

Dodik: RS se neće upuštati u avanture poput secesije

22. maj 2011. | broj komentara 0

Predsednik Republike Srpske Miorad Dodik izjavo da je RS pobednik jer je i pored povlačenja referenduma uspela da pitanje pravosuđa stavi na dnevni red ne samo u BiH, već i u organima Evropske unije.

Tadić: Dodik napravio dobar sporazum sa EU

14. maj 2011. | broj komentara 0

Predsednik Srbije Boris Tadić čestitao je danas u Novom Sadu predsedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku "dobar sporazum sa Evropskom unijom".

Dodik: Referendum za sad nije neophodan

13. maj 2011. | broj komentara 0

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da RS želi da da šansu dijalogu sa Evropskom unijom o otklanjanju nedostataka u pravosuđu BiH, zbog čega za sad referendum o Sudu i Tužilaštvu BiH nije neophodan.

Dodik: RS ne odustaje od referenduma

9. maj 2011. | broj komentara 0

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao da neće odustati od referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH, ali da on može biti odložen ako u BiH bude otvoreno pitanje suđenja za ratne zločine nad Srbima.

Vlada RS: Referendum nije protiv Dejtona

8. maj 2011. | broj komentara 0

Vlada Republike Srpske uputila Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija peti izveštaj u kom tvrdi da zakazani referendum o Sudu i Tužilaštvu BiH nije nelegalan i antidejtonski.

EU želi u Srbiji dobrog partnera u vezi s BiH i RS

7. maj 2011. | broj komentara 1

Evropska unija želi da joj Srbija bude dobar partner u rešavanju problema u Bosni i Hercegovini, uključujući referendum u Republici Srpskoj, rekao je danas u Beogradu šef delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer.

EU: Reforma pravosuđa ako ne bude referenduma

7. maj 2011. | broj komentara 0

Evropska unija ponudila Republici Srpskoj temeljnu reformu pravosuđa Bosne i Hercegovine ako njene vlasti ponište odluku o održavanju referenduma o Tužilaštvu i Sudu BiH, piše sarajevski Dnevni avaz.

Medžida Kreso: Referendum udar na državu

5. maj 2011. | broj komentara 2

Predsednica Suda Bosne i Hercegovine Meddžida Kreso izjavila je da organizovanje referenduma u Republici Srpskoj o legalnosti i ustavnosti Suda i Tužilaštva BiH nije samo pokušaj oduzimanja nadležnosti tim institucijama, već i direktan udar na državu.

Međunarodna krizna grupa upozorava EU na stanje u BiH

5. maj 2011. | broj komentara 0

Predsednica i izvršna direktorka Međunarodne krizne grupe Luiz Arbur upozorila je Evropsku uniju da bi u slučaju nastavka političke krize u BiH Srbi i Hrvati mogli da napuste državne institucije u kojima bi ostali samo predstavnici Bošnjaka, prenele su Nezavisne novine.

Incko: Poništiću odluku o referendumu

4. maj 2011. | broj komentara 0

Međunarodni predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Incko rekao je da će poništiti skupštinsku odluku o referendumu u Republici Srpskoj ako to Skupština ne učini sama.

Ivanić: Referendum besmislen

29. april 2011. | broj komentara 0

Predsednik Partije demokratskog progresa i bivši premijer Republike Srpske Mladen Ivanić ocenio je da je najavljeni referendum građana RS o radu Suda i Tužilaštva Bosne i Hercegovine besmislen.

Incko: Nećemo dozvoliti poništenje Suda i Tužilaštva

25. april 2011. | broj komentara 0

Međunarodni predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Incko izjavio da međunarodna zajednica neće dozvoliti da Sud i Tužilaštvo BiH budu poništeni ili da njihov rad na drugi način ograniči bilo koji od dva entiteta.

Usvojena odluka o raspisivanju referenduma u RS

14. april 2011. | broj komentara 0

Skupština Republike Srpske donela odluku o raspisivanju referenduma na kom će se građani izjasniti o nametnutim zakonima međunarodnog predstavnika, posebno o Sudu i Tužilaštvu BiH.

SNS počinje prikupljanje potpisa za promenu Ustava (VIDEO)

8. decembar 2010. | broj komentara 0

Predsednik Srpske napredne stranke (SNS) Tomislav Nikolić najavio je danas da će SNS početi prikupljanje potpisa za promenu Ustava i pozvao vlast na dijalog sa opozicijom.

Propao referendum o TV pretplati i imunitetu poslanika

19. septembar 2010. | broj komentara 0

Slovaci su se izjasnili za ograničenje imuniteta poslanika i ukidanje TV pretplate, ali taj sedmi referendum je propao i ne važi jer je na njega izašlo svega 22,8 odsto od 4.730.000 registrovanih birača, saopštio je u noći između subote i nedelje rezultate slovački Ured

Za rafineriju u Smederevu 3.115, protiv 8.083 građana

9. avgust 2010. | broj komentara 0

Na referendum o izgradnji rafinerije u Smederevu izašlo je 11.368 građana dok je peticiju za raspisivanje referenduma potpisalo oko 16.000 građana. Za uspeh referenduma trebalo je da glasa 48.684 građana.

Referendum o rafineriji u Smederevu nije uspeo

9. avgust 2010. | broj komentara 0

Referendum raspisan da bi se građani Smedereva izjasnili da li žele rafineriju za preradu sirove nafte u tom gradu nije uspeo zbog male izlaznosti birača. Do zatvaranja 78 glasačkih mesta nije glasalo više od polovine građana iz biračkog spiska.

Hrvatski sindikati skupili 500.000 potpisa za referendum

24. jun 2010. | broj komentara 0

Sindikati u Hrvatskoj prikupili su više od 500.000 potpisa za raspisivanje referenduma protiv vladinih izmenama Zakona o radu, što je dovoljno da referendum bude raspisan, izjavio je predsednik Hrvatskog udruženja sindikata Ozren Matijašević.

Slovenci podržali arbitražno rešenje spora s Hrvatskom

7. jun 2010. | broj komentara 0

Oko 52 odsto Slovenaca se na referendumu izjasnilo za arbitražni sporazum o rešenju graničnog pitanja s Hrvatskom, saopštila sinoć Izborna komisija Slovenija konačne i nezvanične rezultate refernduma održanog juče.

Dodik: Referendum u RS do oktobarskih izbora

20. april 2010. | broj komentara 0

Premijer Republike Srpske Milorad Dodik izjavio danas da će referendum u RS biti održan do oktobarskih izbora, ali nije naveo kako će glasiti referendumsko pitanje.

Incko: Pristalice zakona o referendumu idu u pogrešnom smeru (VIDEO)

12. februar 2010. | broj komentara 0

Predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Incko upozorio stranačke lidere iz Republike Srpske koji su podržali donošenje zakona o referendumu da su krenuli u opasnom smeru.

Skupština RS usvojila Zakon o referendumu

11. februar 2010. | broj komentara 0

Skupština Republike Srpske usvojila Zakon o referendumu i građanskoj inicijativu, kojim se regulišu tehnička pitanja održavanja referenduma. Referendumsko pitanje biće definisano posebnim odlukama Skupštine, koja jedina po entitetskom Ustavu može raspisati taj vid izjašnjavanja

  • POČETNA
  • 1
  • 2

Analize

Kuda "carinski rat na Kosovu" vodi Srbiju

Povratak u prošlost

Broj 585-586

04. avgust 2011.