emg home
RSS

Dodik: Referendum za sad nije neophodan

13. maj 2011. | 12:32 13:51

Izvor: Beta

Grad: Banjaluka

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da RS želi da da šansu dijalogu sa Evropskom unijom o otklanjanju nedostataka u pravosuđu BiH, zbog čega za sad referendum o Sudu i Tužilaštvu BiH nije neophodan.

"Zaključci Skupštine su politički stav Skupštine, a u svetlu ovog dogovora o strukturalnom dijalogu biće ponovo sagledani. Na osnovu ove ponude EU ja ću tražiti od Skupštine RS da predložim odluku koja će adekvatno odslikati novu situaciju. Verujem da mogu dobiti podršku Skupštine", kazao je Dodik novinarima posle sastanka s predstavnicom EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton.

"Posle današnjeg sastanka verujem da imamo kredibilnog sagovornika, koji ne samo da je prihvatio našu zabrinutost u vezi s važnim pitanjima funkcionisanja pravosuđa na nivou BiH, već je spreman da sav svoj kredibilitet uloži u taj proces. Ovom predlogu za dijalog želimo da damo ozbiljnu i definitivnu šansu. Time su stvorene realne pretpostavke da ta pitanja budu rešena, pa smatramo da referendum za sad i nije neophodan", kazao je Dodik.

Navodeći da je RS iskazala zabrinutost o radu državnog Suda i Tužilaštva zbog neprocesuiranja krupnih slučajeva ratnih zločina nad civilnim srpskim stanovništvom, retroaktivne primene zakona, dvostepenosti u sudu i odnosa različitih nivoa pravosudnih institucija, on je naveo da je EU primetila te primedbe.

"Ovo smatramo važnim korakom posle mnogo godina stalnog upozoravanja na ta pitanja. Razumemo da je ovo početak dijaloga o pravosuđu, gde će se razmatrati nedostaci u radu pravosudnih institucija na nivou BiH", kazao je Dodik.

Ketrin Ešton je rekla je da će pretnja referendumom biti uklonjena do daljih zaključaka jer angažovanje EU ne može biti uslovno. "Predsedniče, vi i ja smo saglasni da je najbolji put napred konstruktivan dijalog i ja se radujem i iščekujem taj dijalog", kazala je Ketrin Ešton na konferenciji za novinare.

Navodeći da je evropska perspektiva BiH sasvim opipljiva, ona je ocenila da se BiH u poslednje vreme bori s mnogim teškim pitanjima. "Put ka punopravnom članstvu jeste težak, ali mi smo spremni da pomognemo. U tom smislu, otvaranje strukturalnog dijaloga o funkcionisanju i radu pravosuđa, jeste mehanizam koji će EU aktivirati kao odgovor na ove dileme", istakla je Ketrin Ešton.

Prema njenim rečima, radi se o institucionalizovanom mehanizmu kojim se rešavaju pravosudna pitanja u zemljama uključenim u proces proširenja.

Ketrin Ešton je još navela da sva legitimna pitanja zaslužuju ozbiljnu analizu i adekvatan odgovor, najavljujući da će komesar EU za proširenje Štefan File predsedavati prvim sastankom o strukturalnom dijalogu, koji će biti održan u Banjaluci. Ona je dodala da će na tom sastanku biti reči o funkcionisanju pravosudnih institucija na državnom, entitetskom i kantonalnom nivou i u Brčko distriktu, njihovom pravnom okviru i koordinaciji ingerencija.

"Na kraju dijaloga, Evropska komisija će dati preporuke za rešavanje najurgentnijih nedostataka. S obzirom na značaj pravne države u procesu pristupanja EU, hitno ispunjavanje tehničkih preporuka u sektorima pravosuđa biće isključivi interes i prioritet u celokupnoj strategiji integrisanja BiH u EU", naglasila je Ketrin Ešton.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Referendum

Lokacija: RS, BiH

Ličnosti: Milorad Dodik, Ketrin Ešton

Institucije: EU, Skupština Republike Srpske


Unesite tekst komentara:

<<

17. oktobar - 23. oktobar 2011.

>>

Povezani naslovi