emg home
RSS

Dodik: RS se neće upuštati u avanture poput secesije

22. maj 2011. | 11:08

Izvor: Politika

Grad: Banjaluka

Predsednik Republike Srpske Miorad Dodik izjavo da je RS pobednik jer je i pored povlačenja referenduma uspela da pitanje pravosuđa stavi na dnevni red ne samo u BiH, već i u organima Evropske unije.

Dodik je za Politiku izjavio i da se RS neće upuštati u avanture kao što je secesija od Bosne i Hercegovine. "To što neko očekuje da ćemo kroz reforme ukinuti sami sebe, to je sa ovom strukturom vlasti računica bez krčmara. Nećemo se upuštati u avanture kao što je secesija od BiH. Mi želimo da u njoj vlada balans utvrđen Dejtonskim sporazumom", kazao je Dodik

Dodik je podsetio da RS ne traži nikakva prava mimo Dejtonskog sporazuma i Ustava BiH i ukazao na to da se RS sa te pozicije suprotstavila snažnoj akciji centralizacije BiH. "BiH isključivo može da opstane ako se poštuju prava RS dobijena Dejtonskim sporazumom. I Bošnjaci bi trebalo da prigrle Dejtonski sporazum i tako sačuvaju BiH. Ovako, kako oni rade, to je najbolji put da se ugasi ova zemlja", kazao je on.

Govoreći o referendumu o Tužilaštvu i Sudu BiH, od kog je odustao posle razgovora s predstavinicom EU Ketrin Ešton, Dodik je naveo da pre donošenja odluke o referendumu gotovo nijedna relevantna institucija nije obraćala pažnju na primedbe Banjaluke na rad Tužilastva i Suda BiH. "Naš suštinski dijalog sa EU obezbedio je da Ketrin Ešton dođe u Banjaluku. To je za nas vrlo važan čin, koji ima snažne političke posledice. RS je dakle na dobrom putu da pravom pobedi silu", kazao je on.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Referendum, Dejtonsski sporazum

Lokacija: BiH

Ličnosti: Milorad Dodik, Ketrin Ešton


Unesite tekst komentara:

<<

17. oktobar - 23. oktobar 2011.

>>

Povezani naslovi