emg home
RSS

Klinton o ključnim izazovima savremenog sveta

22. maj 2011. | 14:27 22:29

Izvor: Beta

Grad: Bar

Bivši predsednik SAD Bil Klinton izjavio danas da su ključni izazovi savremenog sveta nejednakost, nestabilnost i klimatske promene. U Bečićima kod Budve održana konferencija Balkanska inicijativa za jačanje društava jugoistočne Evrope.

Klinton je na predavanju na privatnom fakultetu Mediteran u Baru ocenio da od rešenja tih izazova zavise razvoj i privredni rast u svetu. Klinton je ukazao na to je da se u rešavanju svetskih izazova mora uticati na promenu stavova ljudi koji odlučuju o budućnosti.

"Moramo podeliti odgovornost i mogućnosti", poručio je Klinton, koji je proglašen počasnim doktorom Univerziteta Mediteran.

Klinton je u Crnu Goru doputovao na poziv fondacije Atlas crnogorskog biznismena Duška Kneževića. On u Bečićima kod Budve učestvuje na konferenciji Balkanska inicijativa za jačanje društava jugoistočne Evrope. Konferencija koja se održava pod pokroviteljstvom Vlade Crne Gore i okupila je političare, lidere iz poslovnog sveta i neprofitnog sektora, državne zvaničnike, naučnike, predstavnike medija i bivše zvaničnike zemalja jugoistočne Evrope. Skup je posvećen privatno-javnom partnerstvu i investiranju u regionu.

 

Klinton: Balkan mora da radi i na internom povezivanju

Bil Klinton je danas u Bečićima ocenio da region Balkana mora nastaviti da traži mogućnosti da se integriše u Evropu i da istovremeno radi na internoj integraciji. Klinton je na konferenciji Balkanska inicijativa za jačanje društava jugoistočne Evrope ukazao na međuzavisnost današnjeg sveta i potrebu njegovog umrežavanja kako bi se podstakle pozitivne sile integracije koje bi odgovorile na globalne izazove koji su, po njemu, nejednakost, nestabilnost i klimatske promene.

U tom kontekstu Klinton je između ostalog naveo da je ideja balkanske mreže bila nezamisliva kad je on pre 18 godina položio zakletvu za predsednika i ocenio da je dobro što se u regionu prepoznaje važnost umrežavanja. "Moramo nastaviti da tražimo mogućnost da se region integriše u Evropu, da posegnete mimo granice, preko EU i NATO.a", kazao je on.

On je ukazao da su barijere za gradnju regiona, ali i Evrope i sveta u celini, problemi nejednakosti, nestabilnosti i klimatske promene i stavovi kojim se insistara na razlikama, umesto na osećanju vlasništva nad zajedničkom sudbinom.

U tom kontekstu pomenuo je sitaciju u Bosni i Hercegovini, za koju je rekao da se moli da prevaziđe razlike i krene dalje.

Klinton je na kraju obraćanja učesnicima napravio lapsus jer je Crnu Goru, predviđajući joj lepu perspektivu, nazvao Makedonijom.

   

Mesić, Kučan, Đukanović: BiH ključni problem u regionu

Bivši predsednici Slovenije i Hrvatske Milan Kučan i Stjepan Mesić i doskorašnji premijer Crne Gore Milo Đukanović saglasili su se danas da je pitanje Bosne i Hercegovine ključno pitanje od čijeg rešenja zavise i stabilizacija prilika u regionu i tempo integracije regiona u EU.

Kučan je na konferenciji ocenio da Brisel mora mnogo više da se angažuje oko Bosne, koju, za razliku od drugih zemalja regiona, treba mnogo više osposobiti za prijem u EU. "Brisel nema pravo da govori 'mir je dovoljan'. Daleko od toga. Brisel treba da se angažuje mnogo više jer BiH treba osposobiti mnogo više od ostalih u regionu da bi bila partner za prijem u EU i to je razlikuje od svih ostalih kandidata", poručio je on.

Stjepan Mesić je ocenio da rešenje problema u BiH treba tražiti u inoviranju Dejtona ili Ustava, istakavši da moraju izgubiti oni koji misle da se entiteti mogu pretvoriti u države. On je kazao da je Zagreb Hrvatima u BiH poslao jasnu poruku da je njihova država BiH, a glavni grad Sarajevo i da tu kreiraju svoju politiku.

"To poruku iz Beograda Srbima u Bosni još nismo čuli. Čuli smo poruku o jedinstvu i celovitosti BiH, ali u svemu podržavaju Milorada Dodika, a to su dve različite stvari jer Dodik ne priznaje BiH", kazao je Mesić.

Milo Đukanović se saglasio sa ocenom da je BiH problem broj jedan u regionu. Prema njegovim rečima, međunarodna zajednica je poslednjih godina više trenirala strogoću u Bosni nego što je konstruktivno radila na osposobljavanju bosanskih institucija da prezumu odgovornost za svoju budućnost. "U toj dimenziji je međunarodna zajednica podbacila s politikom prema Bosni", kazao je Đukanović, ali je ocenio da je deo odgovornosti i na bosanskom društvu.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Investicije, Reforme, Klimatske promene

Ličnosti: Stjepan Mesić, Milo Đukanović, Duško Knežević, Milan Kucan, Bil Klinton

Institucije: Fondacija Atlas

Kompanije: Univerzitet Mediteran


Unesite tekst komentara:

<<

17. oktobar - 23. oktobar 2011.

>>

Povezani naslovi