emg home
RSS

Tema:   Dijaspora

Crnogorska nacionalna zajednica: Neobična podela na Srbe iz regiona i Srbe iz dijaspore

9. februar 2011. | broj komentara 0

Predsednik Crnogorske nacionalne zajednice u Beogradu Mihailo Terzić ocenio da je neuobičajena podela srpske dijaspore na Srbe u region, koji nisu dijaspora, i Srbe van regiona, koji jesu dijaspora.

Tadić se sastao s predstavnicima Srba iz regiona

8. februar 2011. | broj komentara 0

Predsednik Srbije Boris Tadić razgovarao je danas u Beogradu s predstavnicima Srba iz regiona o položaju i pravima Srba i popisu stanovništva koji će ove godine biti sproveden u gotovo svim zemljama u okruženju.

Dačić: Uspostaviti prisnije odnose sa Srbima u SAD

7. februar 2011. | broj komentara 0

Vicepremijer Ivica Dačić izjavio u Klivlendu, u američkoj državi Ohajo, da Srbija treba da uspostavi prisnije odnose s gradovima i državama u SAD u kojima žive Srbi.

Srećković: Omogućiti građanima slobodno izjašnjavanje

6. februar 2011. | broj komentara 0

Ministar za dijasporu Srđan Srećković ocenio je da će popisi stanovništva u zemljama regiona utvrditi "približno tačan" broj Srba koji žive na prostoru zapadnog Balkana i omogućiti puno ostvarenje njihovih političkih, kulturnih i verskih prava, saopštilo

Usvojena Nacionalna strategija za razvoj odnosa sa dijasporom (VIDEO)

21. januar 2011. | broj komentara 0

Vlada Srbije usvojila je danas Nacionalnu strategiju razvoja odnosa matične države, dijaspore i Srba u regionu, kojom se zaokružuje institucionalni okvir za politiku prema rasejanju, izjavio je danas Srđan Srećković, ministar za dijasporu.

Srećković: Devizne doznake bile ključ stabilnosti

5. januar 2011. | broj komentara 0

Ministar za dijasporu Srđan Srećković izjavio je danas da su devizne doznake iz rasejanja bile ključne za očuvanje makroekonomske stabilnosti Srbije u kriznim godinama.

Dijaspora treba da investira u Srbiju

29. decembar 2010. | broj komentara 0

Doznake iz inostranstva u Srbiji godišnje iznose između tri i pet milijardi evra, što je na nivou najvećih investicija, a ta sredstva ne treba da završe u javnoj potrošnji, već da budu usmerena na proizvodnju, razvijanje novih projekata i otvaranje novih radnih mesta,

Srbi u Austriji traže status nacionalne manjine

2. oktobar 2010. | broj komentara 1

Savez Srba u Austriji, organizacija koja okuplja više od 40 srpskih udruženja, uputila je austrijskim vlastima zahtev da Srbi dobiju status nacionalne manjine u toj zemlji, saopšteno je iz Ministarstva za dijasporu Srbije.

Ministar: Srbija da koristi iskustva lekara iz iseljeništva

3. septembar 2010. | broj komentara 0

Ministar za dijasporu Srđan Srećković izjavio da Srbija želi da približi sebi veliki naučni potencijal medicinskih radnika iz dijaspore i da upotrebi dobru volju i patriotizam lekara koji žive u inostranstvu za razvoj medicine u zemlji.

Srećković: Ljudski resursi su naša prednost

7. avgust 2010. | broj komentara 1

Ministar za dijasporu Srđan Srećković izjavio je danas u Beogradu da Srbija mora u potpunosti da iskoristi ljudske resurse kojima raspolaže, jer je to jedini segment društva u kojem ne zaostaje za drugim zemljama.

Investitori iz dijaspore grade reciklazni pogon u Zrenjaninu

2. avgust 2010. | broj komentara 0

Kompanija srpskih povratnika iz Velike Britanije Altis Chemicals kupila građevinsko zemljište u industrijskoj zoni u Zrenjaninu, gde će izgraditi proizvodni pogon za reciklažu antifriza i proizvodnju ulja, saopštilo Ministarstvo za dijasporu.

Dačić i Srećković dočekali studente iz dijaspore

27. jul 2010. | broj komentara 0

Vicepremijer Ivica Dačić i ministar za dijasporu Srđan Srećković pozvali danas studente koji učestvuju u programu Upoznaj državu Srbiju da iskoriste praksu u državnoj upravi Srbije za razmenu znanja i kontakte koje će nastaviti.

Cvetković pozvao iseljenike da ulažu u Srbiju

5. jul 2010. | broj komentara 0

Premijer Mirko Cvetković pozvao predstavnike dijaspore da ozbiljno razmotre mogućnosti za ulaganje u Srbiju.

Irinej iseljeništvu: Ne zaboravite poreklo i korene

4. jul 2010. | broj komentara 0

Patrijarh Irinej blagoslovio danas Skupštinu dijaspore i Srba u regionu, porušivši im da ne zaborave svoje poreklo i korene i da vezu s maticom oživljavaju, osnažuju i održavaju.

Tadić: Iseljenici najstabilniji deo privrede Srbije

3. jul 2010. | broj komentara 0

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio danas da se poslednjih decenija ispostavlja da su najsolventniji i najstabilniji deo ekonomije Srbije ljudi koji rade u stranim kompanijama i novac koji zarade u vidu doznaka šalju u zemlju.

Srećković: Mediji u dijaspori važni za očuvanje nacionalnog identiteta

2. jul 2010. | broj komentara 0

Ministarstvo za kulturu raspisalo konkurs za sufinansiranje projekata i programa u oblasti informisanja srpskog naroda u zemljama regiona, rekao danas Nebojša Bradić, ministar za kulturu.

Skup: Više novca iz iseljeništva investirati u privredu

30. jun 2010. | broj komentara 0

Srpski iseljenici šalje u Srbiju, u vidu doznaka, oko četiri milijarde evra godišnje, koje su namenjene potrošnji, ali bi bilo dobro da deo tih sredstava bude investiran u privredu, rečeno danas na sastanku u Privrednoj komori Srbije.

Uskoro Strategija o jačanju odnosa sa dijasporom

19. maj 2010. | broj komentara 0

Srđan Srećković, ministar za dijasporu izjavio je danas da se nacrtom Strategije očuvanja i jačanja odnosa matične države i dijaspore šalje poruka da će se ubuduće sve mere koje Srbija bude preduzimala zasnivati na principu partnerstva Srbije i iseljeništva i Srba u

Srećković: Uskoro 150 projekata za dijasporu

28. april 2010. | broj komentara 1

Ministarstvo za dijasporu će za mesec dana iseljeništvu ponuditi 150 konkretnih projekata u koje može da investira, izjavio je danas ministar za dijasporu Srđan Srećković.

Ministar Srećković premijeru dostavio izveštaj o radu

22. decembar 2009. | broj komentara 0

Ministar za dijasporu Srđan Srećković podneo godišnji izveštaj o radu premijeru Mirku Cvetkoviću, a u kom se ističe da je 2009. bila prekretnica u razvoju ekonomskih, političkih i kulturnih veza Srbije i iseljenika.

Konstituisan Savet za odnose sa Srbima u regionu

9. decembar 2009. | broj komentara 0

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je danas da je očuvanje identiteta Srba u regionu od izuzetnog značaja i dodao da je neophodno negovati "sopstveni jezik, kao osnovu identiteta svakog naroda".

Srećković: Srbija bliže i svojima

7. decembar 2009. | broj komentara 0

Ukidanje viza je istorijski trenutak za Srbiju i označava pad poslednjeg zida sankcija koje je međunarodna zajednica uvela u prošloj deceniji zbog pogubne politike koju je tadašnja vlast vodila. Ovo je i simboličan momenat novog približavanje dijaspore svojoj matici -

Najavljeno istraživanje o radnoj snazi u dijaspori

3. decembar 2009. | broj komentara 0

Zavod za statistiku Srbije najavio je danas da će od 7. decembra početi da prikuplja podake o migracijama i o osnovnim karakteristikama radne snage u dijaspori.

Usvojeni Zakon o dijaspori i Srbima u regionu

26. oktobar 2009. | broj komentara 0

Skupština Srbije usvojila je danas Zakon o dijaspori i Srbima i regionu, kojim se uređuje način očuvanja, jačanja i ostvarivanja veza dijaspore i Srba u regionu sa matičnom državom.

Sutra nastavak rasprave o zakonu o dijaspori

8. oktobar 2009. | broj komentara 0

Poslanici Skupštine Srbije završili su rad oko 18 sati a raspravu o Predlogu zakona o dijaspori i Srbima u regionu nastaviće u petak, 9. oktobra.

  • POČETNA
  • 1
  • 2

Analize

Koridor 10 u trci s vremenom

Put kojim se ređe ide

Broj 560

10. februar 2011.