emg home

RSS

Srećković: Mediji u dijaspori važni za očuvanje nacionalnog identiteta

02. jul 2010. | 14:39

Izvor: Emg.rs

Ministarstvo za kulturu raspisalo konkurs za sufinansiranje projekata i programa u oblasti informisanja srpskog naroda u zemljama regiona, rekao danas Nebojša Bradić, ministar za kulturu.

On je na konferenciji medija dijaspore Srba u regionu rekao da je Srbija želi dobru privrednu saradnju sa svim susednim zemljama, a da kultura doprinosi boljem razumevanju i približavanju zemalja.

Srđan Srećković, ministar za dijasporu, je rekao da u iseljeništvu postoji više od 90 elektronskih, štampanih i Internet izdanja u najmanje 25 zemalja.

Prema njegovim rečima, mediji iz Srbije i u dijaspori treba zajednički da rade na poboljšanju imidža zemlje i na dugi rok jačaju i razvijaju nacionalni identitet.

"Ovaj skup omogućava medijima bolje međusobno povezivanje, saradnju s kolegama i institucijama u Srbiji", rekao je Srećković.

Rezultat prošlogodišnje konferencije medija, kako je istakao, je i taj što je na zahtev dijaspore omogućeno emitovanje programa Radio-televizije Srbije u svim zemljama Evrope, a posle 20 godina i u SAD, Kanadi i Australiji.

"U toku je i prilagođavanje programa potrebama rasejanja u cilju bolje informisanosti o političkim i ekonomskim dešavanjima", kazao je on.

Srećković je apelovao na sve medije iz Srbije da kad nije ugrožen njihov komercijalni interes besplatno ili uz simboličku nadoknadu ustupe medijima iz dijaspore sve materijale.

Sutra se u Skupštini Srbije održava svečana sednica dijaspore Srba u regionu.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Mediji, Dijaspora

Ličnosti: Srđan Srećković, Nebojša Bradić

Institucije: Ministarstvo za kulturu Srbije


Unesite tekst komentara:

<<

07. novembar - 13. novembar 2011.

>>

Povezani naslovi