emg home
RSS

IZIT: Većina privrednika za fiksni kurs (VIDEO)

02. jul 2010. | 13:36 14:34

Izvor: Emg.rs

Fiksni kurs smatra poželjnim 55 odsto privrednika, a njih oko 45 odsto se zalaže za dosadašnji režim deviznog kursa, koji uključuje intervencije Narodne banke Srbije, ali ne tako invazivne kao tokom maja, rezultati su ankete Instituta za tržišna istraživanja u 200 srpskih industrijskih preduzeća.

Saša Đogović, saradnik IZIT-a, kaže da su takvi rezultati istraživanja i očekivani jer najveći deo srpske privrede čine upravo uvoznici, kojima bi fiksiranje deviznog kursa sprečilo poskupljenje uvoznih aktivnosti, ali i rast troškova po osnovu kredita u devizama.

Đogović kaže da do kraja godine treba očekivati dalji pad dinara kako bi se što više približio nekom ravnotežnom nivou i da je za sad kurs dinara i dalje iskrivljena slika privrednih performansi Srbije.

       

On smatra da bi NBS trebalo da, bez obzira na zahteve uvoznika i svih građana i privrede zaduženih u devizama, dopusti da dinar nastavi s plivanjem bez većih intervencija.

Istraživanje tog instituta pokazalo je pozitivna kretanja u srpskoj industriji krajem maja samo kod fizičkog obima industrijske proizvodnje, domaćih i izvoznih porudžbina, izvoza i spoljnotrgovinskog salda. Negativna kretanja zabeležena su kod turističkog prometa, spoljnog duga, ukupnih deviznih rezervi, inflacije i prosečnih neto zarada.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Unesite tekst komentara:

<<

17. oktobar - 23. oktobar 2011.

>>

Povezani naslovi