emg home
RSS

IZIT: Inflacija pod kontrolom i zbog dobrog poljoprivrednog roda

06. oktobar 2011. | 13:12

Izvor: Beta

Inflacija je u avgustu stagnirala i došlo je do pada inflatornih pritisaka u Srbiji, ali to je posledica dobrog poljoprivrednog roda ove godine i pada cena sirovina na svetskom tržistu, a ne ekonomske politike u zemlji, rekao danas na konferenciji za novinare saradnik Instituta za tržišna istraživanja Saša Đogović uz napomenu da domaću privredu i dalje karakteriše pojačana nelikvidnost dok zaduženost države raste.

Đogović je kazao da je stabilnost kursa pozitivna stvar ali da je to privid poboljšanja jer trenutni kurs dinara nije rezultat rasta izvoza, već restriktivne monetarne politike koju vodi Narodna banka Srbije.

Usled pada izvoznih porudžbina u avgustu ove godine došlo je do smanjenja izvozne aktivnosti na mesečnom nivou od 4,3 odsto. Istina, redukovan je i uvoz, 11,1 odsto, usled smanjene potrebe za nabavkama sirovina iz inostranstva jer su porudžbine za proizvodnju umanjene, ali i pod uticajem sezone godišnjih odmora, kad padaju domaća i ino tražnja, pokazuju podaci IZIT-a.

Zaključno sa avgustom ove godine inflacija je dostigla 6,2 odsto, dok će ovogodišnja inflacija biti iznad šest procenata.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Unesite tekst komentara:

<<

03. oktobar - 09. oktobar 2011.

>>