emg home
RSS

Tema:   Lokalna samouprava

Milijardu dinara za gradove i opštine u Srbiji

14. januar 2011. | broj komentara 0

Odlukom Vlade Srbije, na ime tekućeg transfera za 2010. godinu, za gradove i opštine u Srbiji izdvojeno je dodatnih milijardu dinara, pri čemu je polovina te sume podeljena između svih jedinica lokalne samouprave. Preostalih 500 miliona dinara raspodeljeno je gradovima i

Lokalne samouprave određuju stopu poreza do kraja marta

7. januar 2011. | broj komentara 0

Vlasnici nekretnina u Srbiji znaće koliki će porez na imovinu platiti u 2011. godini tek kad lokalne samouprave odrede poresku stopu, za šta imaju rok do kraja marta.

DSS traži više novca za lokalnu samoupravu

27. decembar 2010. | broj komentara 0

Demokratska stranka Srbije (DSS) podnela je amandman na predloženi državni budžet za 2011. kojim traži da se za oko osam milijardi dinara povećaju transferna sredstva lokalnim samoupravama, rekao je danas poslanik DSS Milan Lapčević.

Dinkić: Na proleće potpisi za promenu Ustava

25. decembar 2010. | broj komentara 1

Predsednik Ujedinjenih regiona Srbije (URS) Mlađan Dinkić izjavio je da je Srbiji neophodna decentralizacija, u čemu je prvi korak vraćanje imovine lokalnim samoupravama, a potom izmena Ustava.

Pomoć EU za unapređenje poreske službe za 12 opština

22. decembar 2010. | broj komentara 0

Pomoć za unapređenje poreske administracije u okviru Projekta podrške opštinama IPA 2007 dobiće 12 lokalnih samouprava u Srbiji, saopštili su danas predstavnici tog projekta.

Smenjen predsednik SO Preševo Skender Destani

8. decembar 2010. | broj komentara 0

Skupština Opštine Preševo smenila je danas svog predsednika Skendera Destanija. Na njegovo mesto izabran je Besim Abdulji, odbornik koji sa liste Demokratske unije doline (DUD) Skendera Destanija.

Transferi lokalnim samoupravama 25 odsto veći u 2011. (VIDEO)

7. decembar 2010. | broj komentara 0

Ministarka finansija Diana Dragutinović izjavila danas da će u budžetu za sledeću godinu biti povećani transferi iz budžeta za lokalne samouprave, 25 odsto u odnosu na ovu godinu, što je ipak manje od zakonom predviđenog nivoa.

Đelić: Srbija od EU traži garancije za izlazak na tržište kapitala (VIDEO)

7. decembar 2010. | broj komentara 0

Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić rekao je danas da bi povećanje finansiranja iz evropskih fondova značilo i više novca za lokalne samouprave.

Do 2014. centralni registar matičnih knjiga

1. decembar 2010. | broj komentara 0

Ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Milan Marković izjavio je danas da će centralni registar matičnih knjiga biti završen do 2014. godine i da će tada svi građani moći da ostvaruju svoja prava bez prilaganja izvoda iz matičnih knjiga.

Gordana Tišma vrhovni drzavni revizor za lokalnu samoupravu

18. novembar 2010. | broj komentara 0

Gordana Tišma je imenovana za vrhovnog državnog revizora za lokalnu samoupravu, saopštila je danas Državna revizorska institucija (DRI).

Dinkić: Ograničiti lokalne takse (VIDEO)

2. novembar 2010. | broj komentara 0

Ministarstvo ekonomije predložilo je Ministarstvu finansija da zakonom ograniči nivo lokalnih taksi, tako što će se propisati maksimum iznad kojeg loklane samopurave neće moći da naplate preduzećima veći namet, izjavio je Mlađan Dinkić, potpredsednik Vlade, prilikom

Dragutinović: Manje novca za lokalne vlasti i 2011.

28. oktobar 2010. | broj komentara 0

Ministarka finansija Diana Dragutinović izjavila je danas da će i sledeće godine opštine i gradovi iz budžeta Srbije dobiti manja transferna sredstva nego što je to predviđeno zakonom, kao što se to desilo ove godine zbog ekonomske krize.

Dinkić: Ograničiti visinu lokalnih komunalnih taksi

26. oktobar 2010. | broj komentara 0

Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Srbije Mlađan Dinkić najavio je danas da će Ministarstvu finansija predložiti da se ograniči iznosi lokalnih komunalnih taksi u opštinama i gradovima.

Dinkić: Od opština zavisi kojim će se tempom razvijati (VIDEO)

26. oktobar 2010. | broj komentara 0

Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Srbije Mlađan Dinkić ocenio je danas da od lokalnih samouprava najviše zavisi kojim će se tempom one razvijati i koliko će stranih investicija privući.

Dogodine više novca lokalnim samoupravama

18. oktobar 2010. | broj komentara 0

Lokalne samouprave u Srbiji će u 2011. godini imati više novca u budžetima nego u 2010. godini, pre svega zahvaljujući drugačijoj naplati poreza na imovinu, najavila je danas ministarka finansija Diana Dragutinović.

Vladi uručena peticija za vraćanje transfera iz budžeta

7. oktobar 2010. | broj komentara 0

Gradonačelnici i predsednici više od 50 gradova i opština u Srbiji predali su danas Vladi Srbije peticiju da se lokalnim samoupravama u 2011. godini u punom iznosu vrate transferi iz republičkog budžeta.

Predsednik opštine: Vladu treba tužiti

28. septembar 2010. | broj komentara 0

Predsednik opštine Lučani Slobodan Jolović izjavio da Vladu Srbije treba tužiti jer krši zakon o finansiranju lokalne samouprave i godinama unazad umanjuje sredstva za opštine i gradove u unutrašnjosti.

Dinkić: Kriza je prošla

22. septembar 2010. | broj komentara 0

Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić, izjavio je danas u Paraćinu, da je kriza prošla i da je vreme da se opštinama vrate transferna sredstva na stari nivo i usvoji Zakon o vraćanju imovine lokalnim samoupravama.

Cvetković: Još milijardu dinara za lokalnu samoupravu

22. septembar 2010. | broj komentara 0

Predsednik Vlade Srbije Mirko Cvetković najavio je danas da će do kraja godine iz republičkog budžeta biti izdvojeno još milijardu dinara za lokalnu samoupravu.

Dinkić: Na jesen zakon o vraćanju imovine opštinama

13. septembar 2010. | broj komentara 0

Predsednik Ujedinjenih regiona Srbije (URS) Mlađan Dinkić najavio je danas da će na jesenjem zasedanju Skupštine Srbije biti razmatran zakon o javnoj svojini kojim bi se omogućilo vraćanje imovine lokalnim samoupravama.

Dodeljeni sertifikati za opštine sa povoljnim poslovnim okruženjem

8. jun 2010. | broj komentara 0

Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić uručio je danas sertifikate predsednicima pet opština u Srbiji sa povoljnim poslovnim okruženjem.

Za projekte lokalnih samouprava 119,5 miliona dinara

4. jun 2010. | broj komentara 0

Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu donelo je odluku o raspodeli 119,5 miliona dinara za projekte gradova i opština u Srbiji koji se odnose na unapređenje funkcionisanja lokalnih samouprava.

Opštine još ne znaju da pišu dobre projekte (VIDEO)

28. maj 2010. | broj komentara 1

U Srbiji postoji problem kapaciteta u lokalnoj samoupravi, a zaposleni u opštinama još ne znaju da pišu dobre projekte, rekla je Deniz de Hauver, ambasadorka Belgije nakon sastanka sa Nacionalnom agencijom za lokalni ekonomski razvoj (NALED) posvećenog mogućnostima za unapređenje

SKGO traži zakonom utvrđene isplate iz budžeta

28. maj 2010. | broj komentara 0

Stalna konferencija gradova i opština (SKGO) danas je ponovila zahtev da se lokalnim samoupravama u Srbiji isplate iz republičkog budžeta vrate na iznos koji je zakonom utvrđen, kako bi mogle da izmire svoje dugove.

EU ulaže 45 miliona evra u lokalnu infrastrukturu u Srbiji

16. decembar 2009. | broj komentara 0

Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Srbije Mlađan Dinkić najavio je danas da će krajem januara 2010. početi realizacija drugog programa razvoja lokalne infrastrukture vrednog 55 miliona evra, koji finansira Evropska unija.

  • POČETNA
  • 1
  • 2

Analize

Nakon liberalizacije gorivo poskupelo

Cena slobode

Broj 556-557

13. januar 2011.