emg home
RSS

Seminar

Aktivno i pasivno oplemenjivanje

29. oktobar 2010. 9:30 - 16:00

Srbija, Hotel Palas

Organizator: MNG centar

Danas se proces proizvodnje jednog proizvoda obavlja na više različitih mesta u različtim zemaljama, pa je stoga neophodno upoznati se sa svim zakonskim postupcima koji se tiču opemenjivanja proizvoda. Aktivni i pasivno oplemenjivanje je jedna od dosta zastupljenog vida carinskog dozvoljenog postupanja u našoj privredi. 
Osnovna karateristika aktivnog oplemenjivanja je da se radi o procesu vršenja radnji nad uvezenom robom koje menjaju njen prvobitan izgled, odnosno kakvoću, s tim što novi Carinski zakon definiše te radnje kao obradu (uključujući montažu, sklapanje i ugradnju), opravku uključujući i njenu restauraciju da uđe u njeno prvobitno stanje i upotrebu određene robe koja ne ulazi u dobijeni proizvod, ali koja olakšava proizvodnju dobijenih proizvoda, čak i kada je u celini ili delimično iskorišćena u proizvodnji.

Pasivno oplemenjivanje je carinski postupak, u kome se roba privremeno izvozi iz carinskog područja, radi oplemenjivanja u inostranstvo. Proizvodi dobijeni u postupku pasivnog oplemenjivanja se mogu staviti u slobodan promet sa potpunim ili delimičnim oslobođenjem od uvoznih dažbina. Aktivno i pasivno oplemenjivanje je uslovljeno međunarodnom podelom rada.

Registrujte se

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine


Poslovni kalendar

<<

07. februar - 13. februar 2011.

>>
PON
07UTO
08SRE
09ČET
10PET
11SUB
12NED
13
  • US - Balkans Business Summit

    23. mar - 24. mar 2011 | Ekon:ference

    USA - Maryland, Baltimore

    Organizator: Američka država Merilend i US - Balkans Business Alliance