emg home
RSS

Dinkić: Na proleće potpisi za promenu Ustava

25. decembar 2010. | 11:03

Izvor: Beta

Predsednik Ujedinjenih regiona Srbije (URS) Mlađan Dinkić izjavio je da je Srbiji neophodna decentralizacija, u čemu je prvi korak vraćanje imovine lokalnim samoupravama, a potom izmena Ustava.On je najavio da će URS na proleće početi prikupljanje potpisa za promenu najvišeg pravnog akta. "Kada naši koalicioni partneri vide koliko smo potpisa skupili, siguran sam da će podržati našu ideju", rekao je Dinkić.

On je odbacio zamerke da je ideja regionalizacije Srbije zauzimanje boljih predizbornih pozicija URS-a i naveo da je to ozbiljna unutrašnjopolitička reforma i "ogroman korak u pravcu dalje demokratizacije Srbije".

"Srbija je srećom došla u fazu kada su većina stanovništva i gotovo sve političke partije za ulazak u EU i nastavlja proces pridruživanja Evropi nezavisno od rezultata budućih izbora", kazao je Dinkić i naglašio da su najveći problem Srbije prevelika centralizacija i asimetričnost političkog sistema.

"Imamo jednu suštinski autonomnu pokrajinu Vojvodinu i još jednu autonomiju Beograd, a centralna Srbija nema ništa približno jednako uslovima koji imaju Vojvođani i Beograđani. To je neodrživo, Srbija mora da uđe u regionalizaciju i u decentralizaciju, što je još važnije, da se što više ovlašćenja iz centralne vlade prenese ka regionima i posebno ka opšstinama i gradovima", kazao je Dinkić.

Prema planu URS-a, republička vlada i dalje treba da ima ingerencije nad odbranom, policijom, monetarnim pitanjima, fiskalnom, spoljnom politikom i drugim ključnim pitanjima od nacionalnog interesa.

"Ali nema potrebe da se meša u lokalne komunalne službe, lokalna komunalna preduzeća, regionalne puteve, zaštitu životne sredine koja je lokalnog ili regionalnog karaktera i mnoge druge ingerencije koje treba preneti regionima i lokalu", rekao je Dinkić.

On je ocenio da to "znači slabljenje političkih centara moći u Beogradu, odnosno ljudi koji vode političke stranke".

"Zakon je spreman već duže vremena i mislim da mora biti usvojen u prvoj polovini iduće godine. Nema nijednog izgovora da se to dalje odlaže, posebno zato što to podržavaju predsednici svih opština i gradova u Srbiji, svi građani", kazao je Dinkić.

On je naglasio da lokalnim samoupravama treba dati mnogo veća finansijska ovlašćenja, omogućiti izvorne prihode kako ne bi zavisile od republičke vlade, ali i preneti jasnu odgovornost i obaveze "šta rade s tim novcem i šta moraju da urade za svoje građane".

Posle prenosa imovine usledila bi promena Ustava, pri čemu Ustav ne treba da odredi teritorije regiona, već da naznači mogućnost stvaranja regiona koji bi bili formirani posebnim zakonima, imali svoje skupštine i regionalne vlade.

"Onda bi trebalo da slede zakoni o fiskalnoj decentralizaciji, a naš predlog je da iskoristimo slovački model, odnosno da 90 odsto poreza na plate koji se prikupi na teriotoriji opštine ostaje toj opštini i regionu, umesto sadašnjih 40 odsto... Moj predlog je da se ukinu transferi razvijenima, da oni zavise od poreza na plate jer oni mogu lakše da privuku investitore, a da nerazvijeni imaju dupli mehanizam - 90 odsto od poreza na plate, plus transferi iz republike", kazao je Dinkić i dodao da bi transferi bili namenjeni svima koji su ispod proseka razvijenosti u Srbiji.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Lokalna samouprava, Decentralizacija, Regionalizacija

Ličnosti: Mlađan Dinkić

Institucije: Ujedinjeni regioni Srbije


Unesite tekst komentara:

29. decembar 2010. 14:48:45

| Tony

1

Ko to dozvoli da se ustav opet menja on je izdajca Srbije .
Mi njima trebamo a oni ga obrnu ,necemo u EU ! Sloboda Srbije koju jos imaju imaju samo zato sto nisu clan EU ! EEEEEEEEE

<<

25. april - 01. maj 2011.

>>