emg home
RSS

Dinkić za izmenu Ustava i regione

02. april 2011. | 17:42

Izvor: Beta

Grad: Kragujevac

Ujedinjeni regioni Srbije (URS) zalažu za promenu Ustava koja bi omogućila da Šumadija i Pomoravlje postanu jedan region sa sedištem u Kragujevcu, izjavio je danas u tom gradu predsednik G17 plus i lider URS Mlađan Dinkić.


Govoreći na Drugom kongresu stranke Zajedno za Šumadiju, članice URS-a, Dinkić je rekao da će taj savez političkih stranaka do kraja maja Skupštini Srbije predati "narodnu" peticiju za izmenu seta zakona o političkoj i fiskalnoj decentralizaciji Srbije.

To će, kako je naveo, biti prvi korak URS-a, a potom će posle izbora tražiti izmenu Ustava Srbije.

"Drugi korak, posle izbora, biće promena Ustava Srbije koja bi omogućila da i Šumadija i Pomoravlje postanu region sa sedištem u Kragujevcu", rekao je Dinkić i dodao da mnoga "ovlašćenja koja su danas na centralnom, republičkom nivou treba preneti na regione".

Dinkić je podsetio da četiri petine stanovnika Srbije živi izvan Beograda, a da su uprkos tome sve državne instutucije u glavnom gradu Srbije, kao i da se polovina budžetskih sredstava troši u Beogradu, gde su veće i plate i gde je manja nezaposlenost.

"Ako 80 odsto poreza na zarade u Kragujevcu ostAne u tom gradu bilo bi 570 miliona dinara više u budzetu, a to znači da ovim sredstvima grad može da samostalno izgradi 47 kilometara lokalnih puteva ili 95 kilometara vodovodne mreže ili 14 vrtića", rekao je Dinkić govoreći o prednosti decentralizacije.

On je rekao da "neko u Republici ne želi da prenese ovlašćenja lokalnim samoupravama" zbog toga što tada, kako je naveo, gubi politički monopol.

"Treba dati ovlašćenja stotinama ljudi širom Srbije, nije Srbija samo jedan čovek, samo jedan grad", rekao je bivši ministar ekonomije i regionalnog razvoja.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Unesite tekst komentara:

03. april 2011. 11:10:13

| RAVNOPRAVNO i SOLIDARNO

1

Podržavam RAVNOPRAVNU i PRAVIČNU Regionalizaciju i Decentralizaciju, i zato predlažem bolja rešenja:
1). U jedan region tj Pokrajinu, pored Šumadije, Pomoravlja, trebalo bi da uđe i Podunavlje (Kovin i Bela Crkva) i Timočka Krajina, tako da bi ukupno imao 1.350.000. stanovnika i jedan UNIVERZITETSKI i ADMINISTRATIVNI centar u Kragujevcu;
2). Od poreza na zarade , trebalo vi da opštinama ostaje 50% , a samo NERAZVIJENIM opštinama da ostaje 80%, jer imaju vrlo mali broj zaposlenih sa malim platama. Ako se usvoji da svim opštinama ostaje ista stopa od zarade, onda će se povećavati razlika između razvijenih (Vojvodina, Beograd) i nerazvijenih opština (sve ispod Beograda, sem Kragujevac, Smederevo,...)

<<

05. septembar - 11. septembar 2011.

>>