emg home
RSS

URS: Pet odsto budžeta grada dati mesnim zajednicama

21. avgust 2011. | 15:46

Izvor: Beta

Beogradski odbor Ujedinjenih regiona Srbije najavio da će u septembru organizovati sakupljanje potpisa za peticiju za promenu Statuta Grada, kako bi se omogućila decentralizacija prestonice kroz preraspodelu budžetskog novca.

Predsednik URS-a Mlađan Dinkić rekao je na skupu URS-a da bi prema tom predlogu mesne zajednice, odnosno kvartovi, a ne beogradske opštine, trebalo da dobiju najmanje pet odsto gradskog budžeta, srazmerno broju stanovnika, što je trenutno četiri milijarde dinara.

Predlog je, kako je dodao, da kvartovi samostalno odlučuju na koje projekte će se trošiti taj novac, što bi bilo moguće sprovesti direktnim izborom predsednika kvartova, odnosno mesnih zajednica, dok
bi u opštinama trebalo uvesti veće kvartova i mesnih zajednica.

Kako je istakao, Beograd je, kao i čitava Srbija, neravnomerno razvijen u pogledu infrastrukture, privrede i dostupnost kulturnih sadržaja.

"Bolje je da taj novac ode Dorćolu, Lionu, Bloku 70, Sremčici, Batajnici, Čuburi, Banovom brdu, nego opštinama, koje su glomazne i pitanje je na šta bi taj novac potrošile", rekao je Dinkić i dodao
da Beograd trenutno ima 280 mesnih zajednica koje ne funkcionišu jer nemaju sredstva.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Unesite tekst komentara:

<<

24. oktobar - 30. oktobar 2011.

>>

Povezani naslovi