emg home
RSS

Tema:   Monetarna politika

Čupić: Nema opasnosti od potresa finansijskog sektora

16. avgust 2011. | broj komentara 0

Kriza javnih finansija u nekim evropskim zemljama ne može da ugrozi stabilnost bankarskog sektora u Srbiji, izjavio je predsednik Izvršnog odbora Hipo Alpe-Adrija (Hypo Alpe-Adria) banke u Srbiji Vladimir Čupić.

Japan i Švajcarska obaraju svoje valute

4. avgust 2011. | broj komentara 0

Japanska vlada danas je intervenisala na valutnim berzama dok je centralna banka ublažila monetarnu politiku u sinhronizovanim potezima koji treba da zaustave rast vrednosti jena.

Vučković: Dogodine moguć deficit od oko 190 milijardi dinara

24. jun 2011. | broj komentara 0

Član Fiskalnog saveta Vladimir Vučković izjavio da bi u skladu s fiskalnim pravilima, po kojima deficit budžeta u narednoj godini ne bi smeo da bude veći od 3,2 odsto BDP-a manjak u dravnoj kasi trebalo da iznosi 118 milijardi dinara, ali da je problem što bi u taj deficit

Dinkić: Monetarna politika NBS-a nije dobra

20. maj 2011. | broj komentara 0

Šef Poslaničke grupe G17 plus Mlađan Dinkić ocenio da je Narodna banka Srbije napravila kardinalnu grešku što nije kupovala devize kako bi sprečila prekomerno i nerealno jačanje domaće valute. "Dinar ne jača jer je naša ekonomija odjednom postala jaka, već zato

Bivši guverner CBCG-a: Mogu snositi posledice

20. april 2011. | broj komentara 0

Bivši guverner Centralne banke Crne Gore Ljubiša Krgović izjavio je da bi mogao snositi posledice zbog politike koju je vodio na čelu te institucije.

Guverneri Srbije i Crne Gore o jačanju saradnje

11. mart 2011. | broj komentara 0

Guverner Narodne banke Srbije (NBS) Dejan Šoškić razgovarao je danas u Beogradu sa guvernerom Centralne banke Crne Gore Radojem Žugićem o mogućnostima unapređenja i jačanja regionalne i institucionalne saradnje centralnih banaka, saopštila je NBS.

Centralna banka Crne Gore usvojila set mera iz oblasti monetarne politike

7. mart 2011. | broj komentara 0

Centralna banka Crne Gore (CBCG) saopštila je danas da se tokom ove godine može očekivati ubrzanje ekonomskog rasta i konstatovala postepeni oporavak realnog sektora u Crnoj Gori.

Stros-Kan pozvao na jačanje globalnog monetarnog sistema

11. februar 2011. | broj komentara 0

Izvršni direktor Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Dominik Stros-Kan upozorio je sinoć da pomanjkanje akcije na reformisanju međunarodnog monetarnog sistema može posejati seme sledeće krize i pozvao na unapređenje međunarodne saradnje radi uspešnijeg i jačeg globalnog

Vlada i NBS se obavezali na nastavak reformi

24. decembar 2010. | broj komentara 0

Vlada Srbije i Narodna banka Srbije (NBS) u Pismu o namerama upućenom Međunarodnom monetarnom fondu (MMF) obavezale su se da će usklađenom fiskalnom i monetarnom politikom u 2011. godini obezbediti uslove za nastavak reformi, smanjenje javne potrošnje i inflacije.

Visoka tražnja domaćih firmi za devizama uzrok pada dinara

22. decembar 2010. | broj komentara 0

Dinar je početkom ove sedmice oslabio zbog visoke tražnje domaćih preduzeća za devizama i izostanka obimnijeg priliva deviza iz inostranstva, koji je pre toga uzrokovao jačanje dinara, kazali su danas u Narodnoj banci Srbije.

Van Rompej: EU spremna da osigura stabilnost zone evra

21. decembar 2010. | broj komentara 0

Evropska unija je spremna da, ukoliko je potrebno, učini više kako bi osigurala stabilnost evrozone, izjavio je danas predsednik Evropskog saveta Herman Van Rompej tokom posete Mađarskoj.

Hrvatski ekonomisti: Ukinuti devizne klauzule na kredite

2. decembar 2010. | broj komentara 0

Hrvatska svoj izlaz iz loše monetarne politike treba da traži u ukidanju devizne klauzule na bankarske kredite, s prebacivanjem kursnog rizika na banke i u određivanju ciljane inflacije, poručuje osam hrvatskih ekonomista koji su javno ustali protiv guvernera Željka Rohatinskog.

Šoškić: NBS nema utvrđenu granicu odbrane kursa

1. decembar 2010. | broj komentara 0

Guverner Narodne banke Srbije (NBS) Dejan Šoškić rekao je danas da ne postoji utvrđena granica deviznog kursa koju Centralna banka brani, dodajući da su dnevne oscilacije dinara manje u odnosu na druge valute prema evru. 

Šoškić: Dogodine inflacija u planiranom okviru (VIDEO)

2. novembar 2010. | broj komentara 0

Guverner Narodne banke Srbije Dejan Šoškić izjavio danas da će u 2011. biti nastavljeni inflatorni pritisci, ali da će na kraju godine inflacija biti u planiranom okviru od 4,5 odsto, sa odstupanjem od plus-minus 1,5 odsto.

Vlada neće voditi politiku restriktivniju od one dogovorene s MMF-om (VIDEO)

6. oktobar 2010. | broj komentara 0

Premijer Mirko Cvetković izjavio da Vlada neće voditi restriktivniju monetarnu politiku od one dogovorene s Međunarodnim monetarnim fondom.

Sarkozi pozvao na novi monetarni poredak

5. oktobar 2010. | broj komentara 0

Predsednik Francuske Nikola Sarkozi pozvao juče u Briselu, prvog dana samita vodećih zemalja Evrope i Azije, na novi monetarni poredak.

Počeli razgovori Srbije i MMF-a

23. avgust 2010. | broj komentara 0

Premijer Srbije Mirko Cvetković i ministarka finansija Diana Dragutinović razgovarali su danas sa Misijom MMF, koju predvodi Albert Jeger, o realizaciji kreditnog stend-baj aranžmana koji Srbija ima sa tom finansijskom institucijom.

Viceguverner: Visoka izloženost deviznom riziku

17. avgust 2010. | broj komentara 0

Viceguverner Narodne banke Srbije Bojan Marković ocenio da su srpska država, kompanije i građani visoko izloženi deviznom riziku.

Šoškić: Srbiji potrebni investitori na duži rok

4. avgust 2010. | broj komentara 1

Guverner Narodne banke Srbije Dejan Šoškić izjavio da Srbija mora da postane zemlja koja neće privlačiti kapital koji je motivisan da na kratak rok ostvaruje profite, već one koji žele da ostanu duže.

Šoškić: Radiću na transformaciji srpske privrede

29. jul 2010. | broj komentara 0

Guverner Narodne banke Srbije Dejan Šoškić rekao sinoć da će s Vladom Srbije raditi na preobražaju srpske privrede u izvozno orijentisanu i jaku privredu koja privlači strane direktne investicije.

Jelašić: Stabilnost kursa nije osnovni cilj NBS

28. jul 2010. | broj komentara 0

Otkad sam dao ostavku, nijedan političar nije dovodio u pitanje politiku koju NBS sprovodi u vezi sa kursom dinara. U skupštinskoj raspravi prilikom donošenja novog zakona o centralnoj banci nijedna stranka nije predložila da umesto stabilnosti cena, osnovni cilj NBS bude

Sutra sednica Izvršnog odbora NBS-a

21. jul 2010. | broj komentara 0

Izvršni odbor Narodne banke Srbije održaće sutra sednicu na kojoj će razmatrati ekonomska kretanja i referentnu kamatnu stopu.

Jelašić: Najveća opasnost nerealna očekivanja od monetarne politike

15. jul 2010. | broj komentara 0

Guverner Narodne banke Srbije u ostavci Radovan Jelašić izjavio danas da će najveći izazov za budućeg guvernera biti populizam u vezi sa očekivanjima od monetarne politike.

Šoškić: Neće doći do bitnije promene monetarne politike

13. april 2010. | broj komentara 0

Kandidat za guvernera Narodne banke Srbije Dejan Šoškić ocenio sinoć da neće doći do bitnije promene monetarne politike u Srbiji i dodao kako je uveren da bi, ako postane guverner, bio u stanju da se odupre političkim pritiscima.

IZIT: Savet guvernera podložniji političkim pritiscima

7. april 2010. | broj komentara 0

Ako bude usvojeno predloženo rešenje po kom će savet guvernera imati veće ingerencije od guvernera, takvo telo biće pogodnije za ostvarenje interesa Vlade da se invazivnije troši i brani kurs dinara, smatra saradnik Instituta za tržišna istraživanja Saša Đogović.

  • POČETNA
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4

Analize

Kuda "carinski rat na Kosovu" vodi Srbiju

Povratak u prošlost

Broj 585-586

04. avgust 2011.