emg home
RSS

Vučković: Dogodine moguć deficit od oko 190 milijardi dinara

24. jun 2011. | 11:47

Izvor: Emg.rs

Grad: Mokra Gora

Član Fiskalnog saveta Vladimir Vučković izjavio da bi u skladu s fiskalnim pravilima, po kojima deficit budžeta u narednoj godini ne bi smeo da bude veći od 3,2 odsto BDP-a manjak u dravnoj kasi trebalo da iznosi 118 milijardi dinara, ali da je problem što bi u taj deficit za finansiranje države moglo da nedostaje još oko 75 miljardi dinara.

“Ako fiskalni deficit naredne godine bude veći od 3,2 odsto, onda vrlo lako može da se dogodi da bude ugroženo i drugo fiskalno pravilo, po kom javni dug ne sme da bude veći od 45 odsto BDP-a”, upozorio je on.

On je istakao da bi posledica narušavanja fiskalnih pravila moglo da bude i pogoršanje kreditnog rejtinga Srbije i signal stranim investitorima da se u Srbiji ne vodi dobra ekonomska politika.

Prema analizama Fiskalnog saveta, postoji bojazan da su prihodi državne kase precenjeni, a rashodi potcenjeni i da bi po tom osnovu mogao da se javi dodatni deficit od 35 milijardi. Uz to, primenom novog zakona o decentralizaciji moglo bi doći do novog udara na budžet od oko 40 milijardi dinara. ”Zbog toga preti opasnost da deficit budžeta u 2011. probije granicu određenu fiskalnim pravilima i zato su neophodni planovi za krpljenje tih rupa, rekao je on na forumu Vivaldi.

On je istakao i da postoje još neke zabrinjavajuće tendencije jer je u martu i aprilu došlo do usporenja, pre svega prerađivačke industrije, izvoz stagnira, dok je uvoz nastavio da reste. Uz to, monetarna politika se vodi po principu “toplo-hladno” jer je u početku Narodna banka Srbije izlazila u susret zahtevimna Vlade i omogućavala kreditne olakšice, da bi potom povećala učešće za nove stambene kredite, rekao je on. Očito je neophodna mnogo bolja koordinacija monetarne i fiskalne politike, odnosno Vlade i NBS-a, rekao je on.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Unesite tekst komentara:

<<

17. oktobar - 23. oktobar 2011.

>>

Povezani naslovi