emg home
RSS

Cvetković: Ekonomska politika bila više uspešna nego neuspešna

24. jun 2011. | 10:31 11:42

Izvor: Emg.rs

Grad: Mokra Gora

Premijer Mirko Cvetković uveren je da će naredna godina biti mnogo bolja nego ova i da će Vlada uspeti da održi makroekonomsku stabilnost i ocenio da je, ukupno posmatrano, ekonomska politika bila više uspešna nego neuspešna.

Govoreći danas na forumu Vivaldi, koji se na Mokroj gori organizovali Ekonomski institut i Mokrogorska škola menadžmenta, on je CVetković je rekao da je Srbija nesumnjivo relativno bolje prošla kroz krizu od većine drugih zemalja slične veličine. “Nisu, međutim, mogli biti izbegnuti padovi BDP-a i zaposlenosti, ali je ukupno posmatrano ekonomska politika bila više uspešna nego neuspešna”, kazao je on.

On je istakao da će ove godine, po svemu sudeći, biti ostvaren planiran rast BDP-a od tri odsto, dok se za narednu planira rast od 4,5 odsto. “Ove stope rasta ipak još nisu dovoljne da i građani osete boljitak, a uz to je ključam zadatak da se poveća zaposlenost”, rekao je on.

Premijer je uveren da će približavanjem Srbije Evropskoj uniji biti poboljšane i njene ekonomske perspektive. “Ne postoji nijedna zemlja koja je približavanjem EU gubila kreditni rejting ili bila manje atraktivna za ulaganja. Napriotiv. Svaki sledeći korak Srbije na tom putu povećaće interes za našu zemlju i zato evro-integracije nisu samo stvar politike, već imaju i jake ekonomske efekte, a za poslednje tri godine ova vlada je na tom putu napravila gigantski korak”, rekao je Cvetković.

 

Novi aranmžman s MMF-om milijardu dolara

Cvetković je potvrdio da Vlada pregovara o novom aranžmanu s Međunarodnim monetarnim fondom i kako je uveren da će taj sposrazum biit potpisan u septembru. On je prezicirao da će aranžman iz predostrožnosti biti vredan oko milijardu dolara i da će taj novac Srbija moći da povuče u slučaju nepredviđenih okolnosti.

Premijer je negirao da je država jedan od generatora nelikvidnosti. “Ako država od privrede ubira 100 dinara za budžet, a zbog deficita u nju vraća 105 dinara, onda ona, po definiciji, ne može biti generator nelikvidnosti”, rekao je on.

Premijer je istakao i da postoji načelan konsenzus o smanjenju javne potrošnje, ali da osim državne administracije svi drugi praktično rade na njenom povećanju. “Nije bilo nijednog protesta, od nezadovoljnih poljoprivrednika, do oružara, koji nije bio usmeren na povećanje javne potrošnje. Paradoks je da se državna administracija jedina bori za smanjenje javne potrošnje, a istovremeno je svi optužuju da je ona uzrok prekomerne potrošnje”, rekao je Cvetković.

Dvodnevni forum, pod nazivom “Planirajmo 2012.”, završava se sutra.

 

Verovatno bez poskupljenja struje

Cvetković je, odgovarajući na pitanke predstavnika EPS-a, izjavio da se cene struje ne formiraju na ekonomskim osnovama još od šezdesetih godina. On je dodao kako je uveren da će i poslednje, aprilsko, poskupljenje struje omogućiti EPS-u, da normalno posluje makar nekoliko narednih meseci.

“Kad je reč o budućim poskupljenjima, nisam naročito ubeđen u to da će nekoliko dana pred izbore doći do poskupljenja struje” zaključio je Cvetković.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: BDP, Nezaposlenost, Cena struje, Ekonomska kriza, Evro-integracije

Ličnosti: Mirko Cvetković

Događaji: Forum Vivaldi


Unesite tekst komentara:

24. jun 2011. 16:11:11

| Ljupce

2

Pa normalno da ce biti sledeca godina bolja kada vise necemo imati ovu vladu. Od ove vlade tesko da moze biti gora

<<

24. oktobar - 30. oktobar 2011.

>>

Povezani naslovi