emg home
RSS

Šoškić: Srbiji potrebni investitori na duži rok

04. avgust 2010. | 09:24

Izvor: "Večernje novosti"

Guverner Narodne banke Srbije Dejan Šoškić izjavio da Srbija mora da postane zemlja koja neće privlačiti kapital koji je motivisan da na kratak rok ostvaruje profite, već one koji žele da ostanu duže.

"Monetarna politika na najbolji način može da pomogne unapređenju izvoza tako što će obezbeđivati makroekonomsku stabilnost, realno i stabilno devizno tržište i stabilnost finansijskog sektora, kao značajan deo investicionog ambijenta koji je pretpostavka za gradnju konkurentnog izvoznog sektora", kazao je guverner za Večernje novosti.

Šoškić je rekao da je za kreiranje i sprovođenje monetarne politike odgovoran NBS, ali da to ne znači da nije potrebna saradnja Vlade i NBS-a i drugih institucija. "Ako postoje različita mišljenja u pogledu izbora nekih mera, saradnja je neophodna jer Srbija mora da sprovede reformske poteze koji će obezbediti efikasnije funkcionisanje sistema i dugoročni ekonomski oporavak", rekao je Šoškić.

Guverner je kazao da će NBS predložiti mere koje se odnose na štednju i investicije, a koje bi olakšale prodaju državnih obveznica bez deviznog rizika za državu i one koje bi podstakle sekundarni promet dinarskih hartija od vrednosti i kroz povećanu likvidnost, a smanjenu premiju rizika, pozitivno uticale na cenu državnih obveznica.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Unesite tekst komentara:

05. avgust 2010. 14:44:41

|

0

...Diaspora JEDVA CEKA ..Povratak - MONARHIJU..Da bi se Mogli NA DUZI ROK..razumeti i usaglasiti ljudski i zakonski !
...SVET NAS "dito" CEKA A MI ODOLEVAMO ?!

<<

27. jun - 03. jul 2011.

>>