emg home
RSS

Vlada i NBS bez dogovora o stambenim kreditima

13. jun 2011. | 15:39 17:17

Izvor: Emg.rs, Beta

Predstavnici Vlade Srbije i Narodne banke Srbije (NBS) nisu se danas dogovorili o prihvatljivom modelu stambenog kreditiranja, zbog čega će razgovor nastaviti naredne sedmice, saznaje agencija Beta u Vladi Srbije.

Sastanku, na kome se razgovaralo o propisu centralne banke koji predviđa povećanje učešća za stambene kredite sa 10 na 20 odsto, prisustvovali su premijer Srbije Mirko Cvetković, ministar životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja Oliver Dulić i guverner NBS Dejan Šoškić.

Centralna banka odlučila je da, zbog očuvanja i jačanja stabilnosti finansijskog sistema, od 1. jula klijenti banaka koji uzimaju stambene kredite sa hipotekom, moraju da imaju učešće od 20 odsto, a ne kao do sada 10 procenata vrednosti nekretnine.

Šoskić je na sastanku obrazlagao zašto misli da bi nova mera NBS bila dobra, dok su predstavnici Vlade Srbije naveli da bi ona negativno uticala na građane Srbije.

Sledeće sedmice će na sastanaku o prihvatljivom modelu stambenog kreditiranja, osim predstavnika Vlade Srbije i NBS, biti i predstavnici poslovnih banka, saznaje Beta.

Ministar životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja Oliver Dulić rekao je ranije da bi najavljena mera povećanja učešća za stambene kridite trebalo da bude ponovo razmatrana i da se modelira u sladu sa efektima koje bi ostvarila po građevinski sektor.

On je kazao da poštuje odluku NBS da se jačanjem dinara i smanjenjem inflacije pospeše ambijent za poslovanje u Srbiji, ali da bi trebalo da se uvaže i argumenti privrednika koji se bave građevinarstvom, koje je teško pogođeno ekonomskom krizom.

Odluka Narodne banke Srbije da minimalno učešće ili depozit građana prilikom uzimanja indeksiranog stambenog kredita bude 20 odsto je razumna i liberalna u poređenju sa nekim drugim zemljama u okruženju, ocenio je danas guverner NBS Dejan Šoškić.

Komentarišući komentare u Vladi i javnosti da će ta odluka loše uticati na građevinsku industriju kao i da će otežati kupovinu stana, Šoškić je rekao da će danas lično premijeru Mirku Cvetkoviću obrazložiti odluku centralne banke.

Šoškić je rekao da je prosečni odnos duga i vredosti nekretnine u Srbiji oko 65 osto (prosečno učešće oko 35 odsto) što znači da Odluka o merama za očuvanje stabilnosti finansijskog sistema koja je doneta na izvršnom odboru NBS polovinom maja, nije restriktivna.

Kako je rekao Šoškić, mere koje regulišu zaduživanje građana imaju za cilj da spreče da se tržišni rizik kroz oscilacije deviznog kursa pretvori u kreditni rizik.

Na pitanje da li je odluka NBS o stimulisanju zaduživanja u domaćoj valuti malo preuranjena jer takvih proizvoda nema na domaćem tržištu, guverner je rekao da „moramo da se navikavamo na nove finansijske instrumente i da je dinar legalno sredstvo plaćanja u Srbiji“. On je podvukao da to ne isključuje mogućnost indeksiranih dinarskih kredita, ali ne kao dosad u evrima, već za referentnu kamatnu stopu ili za indeks cena na malo.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Unesite tekst komentara:

<<

17. oktobar - 23. oktobar 2011.

>>