emg home

RSS

Inflacija iznad gornje granice dozvoljenog odstupanja

14. oktobar 2011. | 12:24

Izvor: Emg.rs

Guverner narodne banke Srbije Dejan Šoškić poslao je pismo premijeru Mirku Cvetkoviću u kom objašnjava razloge zbog kojih se inflacija u proteklih šest uzastopnih meseci kretala iznad gornje granice dozvoljenog odstupanja od cilja i navodi preduzete mere da se ona vrati u predviđeni okvir.

Izvršni odbor NBS-a očekuje da će inflacija nastaviti da pada i da će se u granicama cilja naći u prvom polugodištu 2012. "Ocenjujemo da bi u srednjem roku niskoj i stabilnoj inflaciji takođe doprineo i nastavak započetih strukturnih mera, koje bi trebalo da obezbede veću stabilnost cena poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda, kao i proces restrukturiranja javnih preduzeća i ravnomeran rast regulisanih cena u unapred dogovorenim okvirima", navodi Šoškić.

On podseća da je međugodišnja inflacija u drugoj polovini 2010. i početkom ove godine zabeležila rast, i to sa 4,2 odsto u junu 2010. na 14,7 odsto u aprilu ove godine. Rast cena hrane i regulisanih cena uslovio je da međugodišnja inflacija u aprilu dostigne svoj vrhunac, nakon čega je usledio pad, a u septembru je inflacija iznosila 9,3 odsto, što je i dalje iznad gornje granice dozvoljenog odstupanja od cilja, navodi se u pismu.

Šoškić predočava da su na pad inflacije u proteklih šest meseci uticali do sad preduzete mere monetarne politike, slabljenje troškovnih pritisaka na rast cena hrane i niska agregatna tražnja. "Mere monetarne politike u proteklih godinu dana preduzimane su oprezno, kako bi se inflacija u srednjem roku, bez prevelikih oscilacija, vratila na cilj. Preduzetim merama sprečen je rast inflacionih očekivanja i time prenošenje inflatornog šoka sa cena hrane na ostale cene", navodi guverner.

Rezultati su vidljivi i u padu mesečnih stopa inflacije u poslednjih šest meseci, pa i blagoj deflaciji u trećem tromesečju. S obzirom na to, kao i na odloženo dejstvo mera monetarne politike, stvorili su se uslovi za postepeno smanjenje referentne kamatne stope od juna.

"Niska agregatna tražnja će i u narednom periodu biti dezinflatorni faktor, što potvrđuju aktuelna i očekivana kretanja kod nas i u okruženju i očekujemo da će cene hrane biti stabilne, a rast regulisanih cena sporiji", ističe guverner.

On dodaje da NBS procenjuje da će procesu dezinflacije doprineti i započeti pad inflacionih očekivanja, kao i povoljan uticaj zaključenog stendbaj-aranžmana iz predostrožnosti s MMF-om.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Unesite tekst komentara:

<<

26. decembar - 01. januar 2012.

>>
PON
26UTO
27SRE
28ČET
29PET
30SUB
31NED
01

Povezani naslovi

  • Atanacković: NBS spreman da pomogne privredi

    02. decembar 2011. 13:12 |

  • Šoškić: Inflacija će biti jednocifrena

    25. oktobar 2011. 10:10 |

  • Novčanica od 2.000 dinara u opticaju od 30. decembra

    23. decembar 2011. 13:12 |