emg home
RSS

Viceguverner: Visoka izloženost deviznom riziku

17. avgust 2010. | 12:53

Izvor: Beta

Grad: Novi Sad

Viceguverner Narodne banke Srbije Bojan Marković ocenio da su srpska država, kompanije i građani visoko izloženi deviznom riziku.

"To nije dobro jer povećava rizike po finansijsku stabilnost u zemlji i za uspeh poslovanja", rekao je Marković u Novom Sadu na skupu s predstavnicima privrede i bankarskog sektora Vojvodine u filijali NBS-a u Novom Sadu.

Prema njegovim rečima, stepen evroizacije u Srbiji izuzetno je visok i u proseku je od 70 do 80 procenata. Marković je precizirao da je više od 70 odsto zajmova preduzeća u devizama ili s deviznom klauzulom, dodajući da je 40 odsto depozita srpskih preduzeća u devizama.

Velikom deviznom riziku u Srbiji, kako je istao, jedino nisu izložene poslovne banke.

Marković je naveo da je jedan od strateških ciljeva NBS dinarizacija, pošto će fluktuacija deviznog kursa u Srbiji ostati u dogledno vreme i kretaće se u oba smera. Zbog toga je, kako je istakao, potrebno naći način da se država odbrani od tog rizika.

Viceguverner NBS je rekao da postoje tri stuba strategije dinarizacije, a to su očuvanje makroekonomske stabilnosti, razvoj tržišta dinarskih obveznica i razvoj instrumenata zaštite od deviznog rizika.

Viceguverner je ocenio i da je jedan od najboljih instrumenata zaštite od deviznog rizika za preduzeća, državu i građane zaduživanje u dinarima.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Unesite tekst komentara:

<<

27. jun - 03. jul 2011.

>>